Мешканці санітарно-захисної зони у Надвірній готові відстоювати свої права до останнього, навіть ціною життя

Сьогодні минає рівно тиждень як мешканка Надвірної почала голодування. Віра Афтаназів стверджує, що продовжуватиме голодувати і надалі, поки не буде задоволено вимог мешканців санітарно-захисної зони, а саме: відселити її та інших мешканців із меж небезпечної зони.

Постраждала, погано себе почуває, каже, що у неї «крутиться» голова та важко ходити, проте не здасть позицій.

«У понеділок до голодування приєднається ще одна мешканка – Галина Романів, яка наразі ще перебуває в лікарні. Хай там що не обіцяють керівники заводу – що поставлять фільтри, дотримуватимуться норм, ми вимагаємо переселення. Своїми обіцянками вони вже нікого не змусять мовчати. Ще за радянських часів на відселення були виділені кошти, але кудись пропали і всі вирішили, що так і має бути. Вони зобов’язані нас відселити, і ми своє право будемо відстоювати. В мене погане самопочуття, та в разі моєї смерті справу все одно доведуть до кінця», — говорить Віра Афтаназів.

У вівторок буде круглий стіл між мешканцями , керівництвом заводу та місцевою владою. Та пані Віра сумнівається у мирному вирішенні проблеми.

«Тут не обійдеться без суду. Крім того, що нас не відселяють, завод заборгував чимало дивідендів людям, під час критичного становища заводу люди вкладали в нього гроші. Встановити очисні споруди нам обіцяють ще з 1975 року. Вони все обіцяють та обманюють, бо один фільтр коштує як половина заводу. А їм таких фільтрів потрібно аж три. Нас принизили, отруїли, і ми їм цього не вибачимо», — каже віра Афтаназів.

Нагадаємо, що чиновники, які причтні до вирішення проблеми, мають різні думки з приводу інцеденту. Районна влада вважає, що людей треба відселяти з-за меж зони, а от місцева влади Надвірної переконана, що відселення - це поганий варіант. Натомість, обласна санстанція визнає факт викиду шкідливих речовин.

old_editor, 29.04.2009 15:18



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини