Українським мистецтвом зацікавився Лувр

Делегація від департаменту скульптури музею Лувр вивчає роботи Пінзеля, маловідомого скульптора, талант якого порівнюють з Мікеланджело.

Вчора вони побували у Львові, а сьогодні — в Обласному художньому музеї Івано-Франківська.

«Про Пінзеля працівники Лувру дізнались минулого року, коли львівська делегація була у Франції і через свої джерела познайомили мистецтвознавців Лувру з творами Пінзеля, — розповідає Іван Парійчук, радник відділу зовнішніх зв’язків і промоцій райвідділу Львівської ради, — Наразі вони оглянули його роботи у Львові, у Івано-Франківську потім завітають до Бучача, де є дві його скульптури, а кінцевим пункотом їхньої дослідницької подорожі буде Тернопіль».

Невідомий скульптор, з неменш невідомою появою на Галичині все більше привертає увагу мистецького світу.

«У 2007 році три області, де є роботи митця — Івано-Франківська, Тернопільська та Львівська проголосили рік Пінзеля. Після чого видавались різноманітні книги, буклети про роботами скульптора. Завдяки такому заходу про цю видатну людину дізналось приблизно в 4-5 разів більше людей. Ми з департаментом Лувру довго вели переговори, переписувались. А тепер вони хочуть зібрати всі скульптури Пінзеля, щоб виставити у Луврі. Роботи розсипані по Україні, це буде дещо проблематично, та думаю до 2011 року, саме тоді хочуть відкрити виставку у Франції, зберемо всі твори», —каже Іван Парійчук.

Французи були вражені роботами Пінзеля. «Нам цікаво, що було до нього, чи були у нього учні?, — говорить Женев’єва Брест-Ботьє, генеральний реставратор департаменту скульптури музею Лувр, — Хочемо вивчити його творчість, Пінзеля-артиста, релігійні, сакральні контексти його робіт, історичне тло, на якому він працював».

old_editor, 08.04.2009 20:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини