Міська влада будує нові пам’ятники, а от на старі їй, схоже, наплювати

Духовний та культурний рівень людей вимірюється у їхньому ставленні до пам’яток своєї історії. Чимало можуть розповісти про культурний розвиток мешканців Івано-Франківська численні занедбані пам’ятники, пам’ятки архітектури та музеї, які непомітно зникають з обличчя міста.

Одним із таких забутих історичних пам’яток є музей родини Гриневичів, створений організацією «Союз українок».

Старий покинутий будинок, похилені стіни і все , що нагадує в ньому музей – лише вказівна табличка.

«Музей не працює, бо він в аварійному стані, — розповідає голова «Союзу українок» Рая Романюк, — Немає фінансування, а що можуть 80-ти річні, члени «Союзу українок»?. Час-від-часу там наводять лад пластуни: обрізають дерева та прибирають подвір’я, але сама будівля вимагає капітального ремонту, профінансувати який повинна міська влада».

Але міська влада каже, що музей — приватна власність, до якої вони відношення немають. Як видно, працівників управління архітектури не дуже цікавить, що при першій грозі будівля просто розвалиться.

За словами Раї Романюк, є підприємець, який хоче на місці старого дому збудувати чотироьохповерховий будинок, де відведе для музею 200 квадратних метрів. Але дім, в якому зараз знаходиться музей, складається з двох частин, в одній з яких проживають люди.

«В другій половині дому живуть квартиранти, бо власник в Америці і дуже рідко приїжджає. Не маю поняття як вони там живуть? В домі відключений газ, у стінах тріщини, дах протікає. Щоб приватизувати землю та збудувати на ній нову споруду необхідний власник другої половини, але з ним неможливо зв’язатись», — каже пані Рая.

Поки вирішується питання купівлі земельної ділянки експонати музею руйнуються.

«Частково ми забираємо до себе деякі речі музею, але меблі, книги нам немає куди забирати, немає ніякого приміщення», — каже Рая Романюк.

old_editor, 08.04.2009 19:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини