Уряду потрібен сильний партнер – сильне місцеве самоврядування

Уряд, для покращення життя українців, мусить мати сильного партнера – сильне місцеве самоврядування. Таким воно може стати тільки завдяки реформі місцевого самоврядування. Про це йшла мова на прес-конференції «Реформа місцевого самоврядування як інструмент творення дієздатних територіальних громад та підвищення якості людського життя» Міністра регіонального розвитку та будівництва України Василя Куйбіди.

За словами Міністра, усі закони, які регламентують діяльність місцевого самоврядування в Україні, прийняті в 90-х роках, були на той час політичним компромісом. Хаотичність їхнього прийняття дала неналежну правову основу для розвитку місцевого самоврядування. «На сьогодні те законодавство, яке регламентує діяльність місцевого самоврядування, і ті ресурсні і організаційні можливості, які воно отримало ще в перші роки незалежності України, не дають змоги належним чином виконувати функції і завдання органів місцевого самоврядування. Відтак, більшість органів місцевого самоврядування не спроможні реалізовувати програми місцевого розвитку і надавати якісні публічні послуги населенню», — додав Василь Куйбіда.

Міністр зазначив, що для прискорення виходу України з економічної кризи необхідне безпрецедентне збільшення кількості інвестиційних проектів в сфері архітектури, містобудування та землевідведення під будівництво. Це зумовить максимальну активізацію будівельних проектів на рівні громади, тобто в містах, селищах і селах у період рецесії української економіки. «За теперішнього депресивно-дотаційного стану більшості громад місцевого самоврядування, істотно наростити інвестиції у економіку нереально», — зазначив очільник Мінрегіонбуду. Він підкреслив, що через непрості умови життя, обезлюднюються значні території нашої держави, а «це питання національної безпеки».

Василь Куйбіда висловив занепокоєння тим, що непродумане запровадження на місцевому рівні пропорційної системи виборів за закритими партійними списками призвело до відсторонення органів місцевого самоврядування від населення, їх корпоратизації та непрозорості. «Є багато прикладів того, коли в обласних радах працюють депутати, більшість яких представляють інтереси обласного центру. Є райони, які взагалі не мають своїх представників в обласних радах».

Уряд, за словами Міністра, докладає зусиль для зміни ситуації на краще – модернізації країни та проведення життєво необхідних реформ. Однією із таких реформ є реформа місцевого самоврядування.

Впродовж десяти років, констатував Міністр, в Україні тільки говорять про необхідність проведення реформи місцевого самоврядування, але, додав, «слово не є ділом».

Василь Куйбіда поінформував, що впродовж 2008 року Мінрегіонбуд напрацював ряд концептуальних документів: Концепцію нової державної регіональної політики (схвалену Урядом в липні 2008 року); Концепцію реформи адміністративно-територіального устрою в Україні, Концепцію реформування місцевого самоврядування в Україні, Концепцію удосконалення системи підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та навчання депутатів місцевих рад. Також, зі слів Міністра, очолюване ним відомство провело роботу з моделювання територіальних громад в кожній із областей України. «Те моделювання, яке розробило Міністерство, і те, які провели місцеві органи влади, в більшості випадків співпадають на 99 %», — зазначив Міністр. Це означає, що територіальні громади мають спільне з Мінрегіонбудом бачення реформи місцевого самоврядування. Публічно підтримали реформу місцевого самоврядування і асоціації органів місцевого самоврядування.

На прес-конференції Міністр звернувся до лідерів держави та парламентських фракцій підтримати публічно реформу місцевого самоврядування. «На сьогодні вкрай необхідна політична воля щодо проведення реформ, кваліфіковані кадри, спроможні здійснити ці реформи, фінансові ресурси та єдиний координуючий центр. Я звертаюся до лідерів держави та парламентських фракцій публічно підтримати проведення реформ місцевого самоврядування та адмінтерустрою, і ще до закінчення нинішньої сесії Верховної Ради України сформувати правові та фінансові інструменти проведення реформ місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою», — заявив Василь Куйбіда.

old_editor, 26.03.2009 18:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини