У Франківську жінкам радять робити аборти, або Закрита інформація про переривання вагітності

Чому лікарі жіночих консультацій відмовляються надавати інформацію про аборти? Адже не секрет, що таку процедуру роблять майже всі приватні клініки Івано-Франківська, і коштує вона недешево.

Більше того, лікарі жіночих консультацій не хочуть говорити про шкоду для здоров’я жінки при переривання вагітності. Посилаються на термінові виклики, зайнятість, а то й просто виставляють за двері без будь-яких пояснень. Постає питання: хто і чому не бажає розголошувати інформацію про здійснення абортів?

Завітавши до міського пологового будинку у відділ гінекології, аби дізнатися про аборти, «Малакаві» у приймальному покої порадили звернулися до кабінету медстатистики, мовляв, вам там все розкажуть. У медстатистиці повідомили, що інформацію про аборти дають лише за згоди головного лікаря або його заступника. Значить інформація все таки є. Проте заступник головного лікаря взагалі заявив, що в них абортів не роблять, цим займаються приватні структури. А на нагадування, що над головним входом до відділу великими буквами написано «переривання вагітності» — тільки розсміявся, мовляв, хай що там написано, а абортів ніхто не робить.

Всі ці відмови та поведінка самих лікарів насторожує. Невідомо що вони хочуть приховати: катастрофічні цифри чи власну некомпетентність? Хто знає, можливо, кількість самих абортів не така страшна, як кількість тих випадків, коли через свою недбалість та безвідповідальність лікарі, які переривали вагітність, завдавали непоправимої шкоди своїм пацієнткам. А щось довести — марна річ, та й видно ніхто не пробує, про це мовчать і це приховують.

До речі, з неофіційних джерел «Малакаві» стало відомо, що в жіночій консультації №1, вагітним жінкам, які приходять, щоб стати на облік, пропонують зробити аборт. Мотивують таку пораду тим, що в країні криза і молодим батькам буде дуже важко утримати і виховати дитину.

«Малакава» звернулася за коментарями до головного лікаря цієї консультації Ірини Якімчук.

Інформація про те, що, начебто, в консультації рекомендують аборти, пані Ірину не здивувала і не обурила. Вона лише попросила уточнити, на якому поверсі дають такі поради. За її словами, власне консультації належать перших два поверхи приміщення, інших два — у віданні Перинатального центру. За її словами, якщо такі поради дають у її консультації, то вона поговорить із лікарями.

До речі, Ірина Якімчук говорить, що аборти — це не так уже шкідливо. Вона сама писала після абортові рекомендації та інформацію про наслідки переривання вагітності приватній клініці «Гал-Діагност», яка власне найбільш потужно в Івано-Франківську займається абортами. Говорить, що перед абортом жінкам дають все це почитати, і вони знають на що йдуть.

Ірина Якімчук говорить, що не завжди перший аборт приводить до безпліддя. Каже, що жінка може не мати дітей з інших причин, а все списувати на перший аборт.

Чому гінекологи так лояльно ставляться до переривання вагітності загадка. Хоча річ, напевно, в тому, що досить багато гінекологів державних консультацій підпрацьовують у «Гал-Діагності» і мабуть, просто не хочуть втрачати додатковий заробіток, тим більше тепер, коли надворі криза.

old_editor, 12.03.2009 14:19



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини