Депутати Єдиного Центру пропонують заборонити кредитування фізичних осіб в іноземній валюті

Народні депутати України – представники Єдиного Центру внесли на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».



Метою прийняття законопроекту є захист громадян України, які уклали договори кредитування в іноземній валюті, від коливання курсів іноземних валют по відношенню до гривні, а також зниження рівня доларизації економіки України.

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 1046 та 1054 Цивільного кодексу України, а також до статті 49 Закону України «Про банки і банківську діяльність». Зазначеними змінами передбачено, що кредити фізичним особам надаються виключно в національній валюті України — гривні (за винятком фізичних осіб — підприємців у разі виконання ними зобов’язань за зовнішньоекономічними договорами (контрактами).

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону надається право фізичним особам, які уклали договір кредиту в іноземній валюті, звернутися із заявою про переведення кредиту в національну валюту України — гривню — за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на день подання заяви.

При цьому, законопроектом передбачається, що при переведенні кредиту в національну валюту України — гривню, банкам забороняється стягнення комісії, або інших додаткових платежів, а відсотки за користування кредитом, встановлюються у розмірі, що не перевищує розміру відсотків за кредитами, що пропонуються даним банком в національній валюті України — гривні.

old_editor, 04.02.2009 20:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини