Росія готова підписати контракт з НАК та продавати газ за ринковою ціною

Росія готова підписати контракт на постачання газу до України безпосередньо з НАК «Нафтогаз України». Про це заявив прем’єр-міністр РФ Володимир Путін на зустрічі з іноземними ЗМІ.

«У мене складається враження, що вони (НАК) цього не хочуть робити», — сказав Володимир Путін.

За його словами, коли Росія запропонувала поставляти до України газ за ціною 250 дол./тис. куб. м, і НАК «Нафтогаз України» відмовилася підписувати такий контракт, «тут же з’явилися посередники», що запропонували свої послуги.

Володимир Путін відзначив, що ситуація в Україні «корумпована». На його думку, владні структури в Україні борються не стільки за ціну на газ, скільки за вигідних посередників в цілях отримання фінансових ресурсів для майбутніх політичних кампаній.

Також, за словами Володимира Путіна, Україна повинна платити за газ за ринковою ціною, а Росія у свою чергу «готова платити ринковий транзит».

Володимир Путін вважає, оскільки Україна не виконує домовленостей, «вона повинна платити ринкову ціну». В цьому випадку Росія готова буде оплачувати транзит за ціною 3,4 дол. за тис. куб. м на 100 км.

Він підкреслив необхідність переходу на «нормальні цивілізовані ринкові відносини». Володимир Путін виразив здивування з приводу думки України, яка вважає, що повинна отримувати газ по нижчих цінах, ніж її сусіди. На його думку, це прямим чином відбивається на окремих галузях економіки сусідніх країн, роблячи їх неконкурентними.

За матеріалами РБК-Україна

old_editor, 09.01.2009 13:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини