Ігор Дутка: Це не пам’ятник Бандері, — це пам’ятник шахрайству і марнотратству

Дутка Ігор Петрович, народився у 1966 році у місті Івано-Франківську. Голова Івано-Франківської міської організації Партії регіонів, голова фракції Партії регіонів у Івано-Франківській міській раді (4 депутата). Працює генеральним директором ТзОВ "Торговий сервіс".



- Івано-Франківськ чи не єдине місто на Західній Україні, де в міській раді обласного центру існує фракція Партії регіонів, наприклад, у Тернополі і у Львові немає? Як Вам вдалося досягнути такого результату?



Перш за все це тому, що в місті Івано-Франківську є прихильники Партії регіонів. Якби їх не було, то що би не робила партійна організація ми би не досягнули того результату. А вибори показують, що ми з кожним роком нарощуємо свій результат і наших прихильників стає все більше і більше. Тому я хотів наголосити, що Партія регіонів у 2006 році самостійно набрала на виборах до міської ради близько 5,3%. Це при тому, що коли були вибори Президента України у 2004 році, коли В.Януковича підтримувало більше 20 політичних партій і громадських організацій, тоді за Януковича проголосувало десь приблизно 8,3% населення міста.



- У 2007 році були спроби відібрати у фірми "Торговий сервіс", яку Ви очолюєте, критий продуктовий ринок. Чим це все закінчилось?



У фірми "Торговий сервіс" є чинний договір оренди ринку, він діє до 2022 року, його ніхто не відміняв. Крім того, у нас в приватній власності знаходиться земля, і торгові павільйони навколо продуктового ринку і це все становить єдиний торговий комплекс. А рішення Івано-Франківського міськвиконкому про укладання договору оренди з ТзОВ "Горгани", за яким, на мою думку, стоять львівські кримінальні структури, визнане Львівським господарським апеляційним судом нікчемним, а наш договір оренди - чинним. Термін "нікчемний" - це новий термін застосований в Господарському кодексі і означає, що договору в юридичному плані не було, він не відбувся.



Не знаю чи львівський криміналітет щось заплатив меру, а чи він має на нього якийсь інший вплив, але спроба відібрати у нашої фірми центральний критий продуктовий ринок, - це взагалі безпрецедентний випадок. Я думаю, він став можливим завдяки тому, що мер Івано-Франківська В.Анушкевичус зв’язався з відомим у Львові авторитетом "Копито" і пообіцяв йому ринок…



- У 2007 році депутата Івано-Франківської міськради від Партії регіонів І.Халаменду фактично розстріляли серед білого дня, але він чудом залишився живий. Як іде розслідування?



"Договір про наміри" між мером Івано-Франківська і фірмою "Горгани", був підписаний у березні 2007 року, ще до замаху на життя власника ТзОВ "Торговий сервіс" І.Халаменди. Зрозуміло, для того щоб заволодіти ринком потрібно було усунути його орендаря… Отож, у квітні 2007 року Халаменда був розстріляний, проте не зважаючи на чисельні вогнепальні поранення він чудом залишився живий. Ви самі можете додумати кому це було потрібно, хто його замовив, хто стріляв у Халаменду, і хто був би новим орендарем критого продуктового ринку… Мені очевидно, що тут все відбувалося за безпосередньої участі мера Івано-Франківська В.Анушкевичуса.



- В багатьох мешканців Івано-Франківська поряд із самим фактом замаху на життя Халаменди залишилося в пам'яті повідомлення в ЗМІ про те, що він увірвався у кабінет міського Голови і хотів його набити, погрожував йому?



Ніхто, його не бив, і навіть не кричав, це я говорю як свідок, бо в кабінеті тоді був присутній і я, і перший заступник міського голови В.Швадчак. Мер тоді сказав декілька цікавих фраз, по-перше, що він виторгував мені моє життя. І наступне, що його взяли за горло і він не має куди дітися.



- Міська організація Партії регіонів підтримувала у 2006 році висунення В.Анушкевичуса на посаду міського голови? Спочатку всі це сприйняли як жарт, але потім справді ваша фракція у міській раді досить лояльно ставилася до його діяльності… А які стосунки у фракції Партії регіонів з мером В.Анушкевичусом нині?



Справді, хто б там що не казав, ми офіційно підтримали висунення Анушкевичуса на посаду мера. У період - червень 2006 – березень 2007 ми підтримували діяльність міського Голови. Варто лише згадати, що ми у березні 2007 року не тільки самі не дали голоси за відставку міськвиконкому, а і деяких інших депутатів зуміли переконати не голосувати… Ми тоді думали, що Анушкевичусу не дають працювати, хочуть придушити його гарні ініціативи з якими він йшов на виборах, тиснуть на нього, зокрема "Наша Україна", щоб отримати посади у міськвиконкомі… А коли ми побачили з ким мер пов'язаний, чим він займається, то ми змінили своє ставлення до нього. На мою думку ця людина втратила і совість, і честь.



- Ви зараз в опозиції?



Причому тут в опозиції, не в опозиції? Ми в опозиції до всього того незаконного чим мер займається. Звісно, ми маємо свою позицію у політичних питаннях, а у господарських питаннях ми підтримуємо все, що йде на користь громаді міста, його розвитку.



- А коли ви будете втілювати в життя свою політичну програму, щось не чути ваших ініціатив по впровадженню в Івано-Франківську російської мови?



Фракція, яка налічує 4 депутата з 56 не може висувати якихось своїх вимог чи втілювати в життя свою програму, бо ми не можемо провести свої рішення через міську раду. Ми підтримуємо російськомовне населення, російську громаду, церкву Московського патріархату, зустрічаємося з ними, допомагаємо людям вирішувати їх проблеми. Ми вважаємо, що мовне питання вирішується на рівні Верховної Ради України.



- Ви, як директор ринку, можна сказати, експерт по ринках, як можете пояснити причину зміни орендаря муніципального речового ринку, що по вул. Новгородська?



Колишній орендар речового ринку, власник "ТзОВ "Мальва" Олександр Долішній, відмовився від базару на вул.Новгородській на користь депутата міської ради члена фракції "Блок за Анушкевичуса" Ріафата Садих огли Гасимова. Чому? Та тому, що це ще один майбутній великий будівельний майданчик і меру не байдуже кому він буде належати, Долішньому чи наближеному до нього Гасимову. Ви ж бачите, що міськвиконкомом на сесію міської ради було підготовлено, винесено і схвалено більшістю депутатів питання про надання дозволу Р.Гасимову приватизувати землю площею 1 Га (100 соток), по смішній ціні за 3 мільйони гривень. Це в центрі міста, де сотка землі коштує від 50 тисяч доларів, і де це мало б коштувати 5 млн. доларів або (при курсі 1$ за 7,5 грн.) - 37,5 млн. грн.



Тепер В.Анушкевичус "грає кіна", робить стурбований вираз обличчя і накладає вето на це рішення. Та всі знають, що поїзд уже пішов, ніяке вето міського Голови вже не допоможе, фірма орендар подасть в суд, а за вказівкою міського Голови цю справу юридичний відділ міськвиконкому програє.



Я думаю, що у міського Голови був план змінити орендарів на усіх ринках і якби І.Халаменда помер, то все в подальшому відбувалося б зовсім по-іншому. Атакували б не тільки ринки, а і інші приватні чи орендні підприємства. На мою думку, О.Долішній не захотів перевіряти свою долю, простіше сказати захотів залишитися живим… і погодився відійти в бік… Тим більше, що у 2009 році у ТзОВ "Мальва" закінчувався договір оренди і переконаний, що мер йому би не дав добро на продовження оренди.



- Ви підтримуєте забудову площі і автостоянки перед колишнім універмагом "Прикарпаття"?



Ні. Це одна з небагатьох площ, які залишились в місті. І так вже навколо є торгові центри, людям не буде навіть де машину припаркувати, присісти на лавочку.



- Так фірма власник універмагу каже, що під торговим центром буде підземна парковка?



Мені тяжко в це повірити. У нас в місті ще ніхто не побудував підземних парковок, хоча багато хто вже на етапі погоджень у міській раді це обіцяв зробити. Взагалі в місті ніхто не виконує взятих на себе зобов’язань в повній мірі. Особливо хочу наголосити, що не знаю жодного випадку, щоб якась приватна структура, попри те, що будує на продаж житло і комерційні заклади, щось збудувала для міста…



- В ЗМІ було повідомлення, що сесія міської ради проголосувала за надання дозволу гіпермаркету будівельних матеріалів "Епіцентр" приватизувати землю?



Справді, 7,5 га землі на якій розміщений гіпермаркет "Епіцентр" міськвиконком вирішив продати за 11,5 млн. грн., тобто 1,64 млн. за гектар та ще і з відстрочкою виплати суми на 3 роки, а сесія міської ради це схвалила. Це дуже занижена ціна, бо ми могли би взяти від 6 до 9 млн.грн. за га, грубо кажучи 42-63 млн. грн., а не 11,5 млн. грн.



- А чому це питання пройшло на сесії міськради?



Його підтримали промерівська фракція УНП та "Наша Україна". Чому голосує за це питання фракція "Наша Україна" у міській раді? Кажуть існує домовленість між "Нашою Україною" і БЮТ, мовляв нашоукраїнці підтримають забудову площі перед універмагом, а бютівці - приватизацію землі під "Епіцентром". Думаю, що не обійшлося і без вказівки керівництва обласної державної адміністрації.



До Вашого відома, 1,2 млн. грн., - це перший транш платежу за землю, міськвиконком збирається виплатити як борг за пам’ятник С.Бандері. Всього Меморіал С.Бандері обійдеться міському бюджету в 45 млн. грн. До слова, фонтан "імені Шкутяка", проти якого я і мої колеги в минулому скликанні виступали, обійшовся у 2005 році у 5,5 млн. грн. У мене питання хто обґрунтовував таку вартість проекту, де контролюючі, де правоохоронні органи? Як можна на Європейській площі, на маленькому шматку землі закопати таку кількість грошей? Це вже як реконструкція Палацу "Україна" в Києві… Це не пам’ятник Бандері, - це пам’ятник шахрайству і марнотратству.



Подивимось з іншого боку. Місто з бюджету виділяє на меморіал С.Бандері 45 млн. грн., і це при тому що комунальні підприємства міста фактично банкрути: одні ще залазять в борги, - беруть кредити, інші вже на стадії санації, ще інші вже віддані в приватні руки за борги…



- Ну люди, прочитавши це, не повірять Вам, скажуть що Ви так говорите, бо Ви регіонал, та ще виступаєте проти мера, бо він хотів забрати у вас базар? А Ви можете назвати якісь цифри, факти?



А Ви знаєте які борги має ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" за спожитий газ? – Це 13 чи 14 млн. грн. Повторюю, місто яке по вуха в боргах, місто яке не має своїх грошей, і сидить на кредитах, з бюджету виділяє на меморіал С.Бандері 45 млн. грн.!!! Це при тому, що загальний фонд міського бюджету на 2008 рік складає 405 млн. грн., а спеціальний фонд – 123 млн. грн.



Стосовно кредитів. Нещодавно виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради дозволив "Теплокомуненерго” взяти кредит європейського банку реконструкції і розвитку на 12 млн євро для реконструкції котелень. Термін кредиту - 12 років. Далі. КП "Івано-Франківськводоекотехпром" отримало позику Світового банку в розмірі 7,14 млн дол. на реконструкцію системи водопостачання Івано-Франківська. Кошти підприємство повинно освоїти до 2012 р., а повертатиме їх протягом наступних 15 років. Позика виділена під 5% річних.



Тому, на мою думку, можна було б зробити солідний пам’ятник С.Бандері і за 1 чи 2 млн. грн. Та мер і кого команда дбають не про це… Наші люди не знають, що поки кошти бюджету відволікаються на різні проекти, бізнесмени наближені до мера активно скуповують організації комунальної власності, які мер успішно доводить до банкрутства. Наприклад, так зване управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів (асфальтний завод), ОШРБУ-1, КП "ДРЕУ", ОУ "Автошлях" і різні дрібні організації, що пов’язані з ремонтом доріг і т.п. через різні схеми потихенько переходять в приватні руки… А ті підприємства, що залишилися в комунальній власності перебувають на стадії санації, банкрутства, судів, апеляцій…



- Ви член комісії з питань приватизації. Кажуть, що більшість пам’яток історії й архітектури в центральній частині Івано-Франківська відійшли у приватні руки, незважаючи на заборону приватизації пам’яток культурної спадщини. Це правда?



Так, це було зроблено попри те, що з 2005 року, діяв закон "Про тимчасову заборону приватизації пам’яток...”. Отже, у Івано-Франківську в центральній частині міста повністю чи частково були приватизовані 85% із 200 пам’яток архітектури. Як це робилося? Дуже просто, за рішенням суду і таке рішення обов’язкове до виконання. Були випадки, коли Фонд комунального майна подавав касаційні скарги, але суди вищої інстанції залишали рішення без змін...



На завершення хочу привітати івано-франківців з новорічними святами та Різдвом Христовим, побажати здоров'я, щастя, і добра у новому 2009 році і вийти з соціально-економічної кризи, яку організувала нинішня влада, з найменшими втратами.





Розмову вів Сергій Стефанко, "Остров"

old_editor, 15.01.2009 14:46



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини