Газовий контракт між Україною та РФ буде підписаний до 7 січня

Радник прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з питань палива та енергетики Олексій Гудима вважає, що газовий контракт між РФ та Україною буде підписаний до православного Різдва, тобто до 7 січня ц.р. Таку думку він висловив сьогодні в ефірі радіостанції «Ехо Москви».



При цьому він висловив упевненість, що контракт буде укладений по всіх позиціях, зокрема з питання ціни транзиту російського газу територією України.

Раніше сьогодні президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу повідомив про готовність з боку ЄС сприяти досягненню позитивного результату в газових переговорах України і РФ.

Зокрема він підкреслив, що обидві сторони повинні проявити в переговорному процесі добру волю, яка є заставою енергетичної безпеки Європи.

Як повідомлялось, на переговорах сторонам не вдалося досягти компромісу і сьогодні вранці «Газпром» припинив постачання газу до України.

Відзначимо, що під час переговорів Росія наполягала на підвищенні цін на газ до 250 дол. за тис. кубометрів при збереженні ставки транзиту на колишньому рівні. Крім того, російська сторона заявила, що не отримала коштів за поставлений до України в листопаді-грудні газ. У свою чергу українська сторона вважає справедливою ціну в 201 дол., при підвищенні ставки транзиту до 2 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км. відстані і стверджує, що погасила наявну заборгованість за газ.

Втім, не дивлячись на провал переговорів, обидві сторони заявили про свою готовність знайти компроміс в даному питанні.

РБК-Україна

old_editor, 01.01.2009 20:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини