Банкам дозволили продавати валюту... тільки з 10.00 до 14.00

Національний банк України постановою «Про функціонування безготівкового міжбанківського валютного ринку України» з 22 грудня 2008 року посилив правила торгівлі іноземною валютою.

Згідно з постановою банки зобов’язані проводити операції з купівлі та/або продажу безготівкової іноземної валюти за гривні протягом часу функціонування Системи підтвердження договорів на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України (далі — Система підтвердження договорів).

При цьому банки проводять операції зі своїми клієнтами (окрім банків) у рамках самого банку з 10.00 до 14.00 за київським часом. Між собою банки проводять операції з 14.00 до 16.00 за київським часом.

«Банк від свого імені здійснює купівлю іноземної валюти від своїх клієнтів (окрім банків) за узгодженим з ними курсом і продає її власним клієнтам (окрім банків) також за узгодженим курсом», — йдеться в постанові НБУ.

Крім того, якщо сума купленої банком у своїх клієнтів (окрім банків) валюти не задовольняє потреби інших його клієнтів (окрім банків), банк включає цю суму в заявку на участь у Системі підтвердження договорів. Надмірну суму банк також виносить на продаж у Систему підтвердження договорів.

Як сказано в постанові, у разі потреби банк бере участь у Системі підтвердження договорів з іншими банками тільки як покупець або як продавець кожного виду іноземної валюти.

«Банки також зобов’язані здійснювати валютні операції між собою за узгодженим курсом», — наголошується в постанові. Куплену іноземну валюту банк продає своїм клієнтам (окрім банків) також за визначеним курсом.

У разі перевищення встановленого ліміту валютної позиції банк зобов’язаний продати таке перевищення не пізніше наступного банківського дня. Якщо банк не зможе цього зробити, він повинен продати валюту Нацбанку за офіційним курсом.

УНІАН

old_editor, 22.12.2008 18:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини