Кабмін придумав, як підняти ціну на бензин

На цьому тижні парламент може прийняти закон про збільшення акцизного збору на нафтопродукти. У такому разі вартість бензину на АЗС виросте на 45 копійок.

Кабмін пропонує збільшити акцизні збори на бензин з 60 до 110 євро за тонну, а акциз на дизпаливо — з 30 до 85 євро.

За підрахунками міністра фінансів Віктора Пинзеника, це дозволить додатково привернути до бюджету близько 4 млрд. грн.

На думку ж учасників ринку, ініціативи Кабміну спричинять за собою збільшення вартості бензину. Літр бензину додасть в ціні від 45 до 55 копійок. У такій ситуації імпортерам нафтопродуктів стане невигідно завозити до України готовий продукт. Зате у виграшній ситуації опиняться вітчизняні НПЗ — у них з’явиться шанс збільшити об’єми переробки нафти.

Ініціатором збільшення акцизного збору на нафтопродукти є Міністерство фінансів. Там вважають: вітчизняні нафтотрейдери одержують дуже високий прибуток.

«З початку року вартість нафти на світових ринках впала майже в шість разів, проте значного падіння вартості бензину на українських заправках не відбулося, — пояснює глава парламентського комітету з питань податкової і митної політики «бютівець» Сергій Терьохін. — Нафтотрейдери в умовах нинішньої кризи одержують надприбутки, природно, з цим необхідно розібратися».

Акцизні збори на нафтопродукти в Україні є одними з найнижчих в світі. Для порівняння, в Росії за тонну бензину марки А-95 нафтотрейдери платять 101 євро. У Європейському Союзі акцизні ставки на нафтопродукти більше українських в чотири рази — там сплачують 273 євро з тонни.

Проте експерти сумніваються в тому, що українські нафтотрейдери підуть на зниження прибутку. Швидше за все, податкове навантаження ляже на плечі українських споживачів.

«Якою б низькою не була вартість нафти, АЗС не братимуть на себе додаткове податкове навантаження, — вважає виконавчий директор компанії UPECO Сергій Куюн. — Вони включатимуть її в кінцеву вартість бензину, внаслідок чого літр бензину підніметься в ціні на 45 копійок».



УНІАН
old_editor, 22.12.2008 15:12



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини