Криза спричинить до рейдерських атак

Фінансова криза спровокує нову хвилю рейдерських атак на малий і середній бізнес. Таку думку висловив директор Антирейдерського союзу підприємців України (АСПУ) Андрій Семидідько.

За його словами, «кризове рейдерство» відрізнятиметься від рейдерства попередніх років. Зокрема, частка спекулятивного капіталу, що живила рейдерів, зменшилася. Тому рейдерські групи через відсутність фінансування перейшли від великих об’єктів до атак на середній і малий бізнес, невеликі підприємства в регіонах, нерухомість і землю в обласних центрах.

Андрій Семидідько зазначив, що рейдери «відпрацювали» свої схеми і «вартість» захоплення буде набагато менше. При цьому він вважає, що ще однією причиною розповсюдження рейдерства є спроби місцевих влад перекласти свої прорахунки на плечі бізнесменів у вигляді підвищення тарифів і податків.

За підрахунками АСПУ, внаслідок рейдерства, починаючи з 2005 року, в Україні втрачено близько 320 тис. робочих місць. Оцінна вартість активів компаній, які з 2005 року перебувають у сфері рейдерськіх відносин (7 тис. справ), становить 46 млрд. дол.

За даними союзу, з 1993 року в Україні відбулося близько 30 тис. рейдерських випадків: переділ і примусова зміна власників, перешкоджання господарській діяльності, примусове банкрутство, незаконне відведення земельних ділянок, посягання на інтелектуальну власність і особисту власність фізичних осіб, адміністративний тиск.

УНІАН

old_editor, 17.12.2008 11:42



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини