Забудовники вкотре просять дешевшої землі

Асоціація працівників будівельної галузі міста Івано-Франківська, яка об’єднує 256 юридичних осіб та приватних підприємців будівельного профілю обласного центру Прикарпаття, надіслала за підписом свого голови Яросава Бартківа на ім’я міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, секретаря міської ради Василя Бойчука, голів бюджетної комісії й комісії з питань розвитку підприємництва звернення з проханням переглянути на сесії міської ради рішення про введення нової грошової оцінки земель в Івано-Франківську.

Як відомо, міськрада 10 липня цього року ухвалила рішення «Про затвердження матеріалів нормативної грошової оцінки земель м. Івано-Франківська», яким різко збільшила плату за землю. Це в умовах нинішньої кризи, стверджують будівельники, ще більше погіршує фінансово-економічне становище будівельних підприємств.

«Прийняте сесією міської ради рішення про зміну нормативної грошової оцінки землі зменшить темпи будівництва та введення об’єктів в експлуатацію, що негативно вплине на поступлення коштів до бюджету міста, — говориться у зверненні асоціації. — Таке рішення не сприяє забезпеченню жителів міста житлом, а також призведе до скорочення робочих місць у будівельних та суміжних галузях економіки міста. В умовах нинішньої фінансово-економічної кризи вважаємо за доцільне повернутися до цього питання з метою перегляду на сесії міської ради рішення про введення нової грошової оцінки земель Івано-Франківська».

Розроблена Інститутом «Діпромісто» нормативна грошова оцінка землі на рівні 198,4 грн. за кв. м налічує 213 економічно-планувальних зон. Коефіцієнт оцінки коливається на рівні 0,5 – 1,5 грн. і залежить від місця розташування земельної ділянки.

До 10 липня цього року вартість 1 кв. м землі у місті становила 83,7 грн. із врахуванням індексації. Проте деякі забудовники стверджують, що нові земельні нормативи в Івано-Франківську збільшують плату за земельні ділянки в середньому в 3-4 рази, а в одного із забудовників — навіть у 17,9 рази.



Довідка


Івано-Франківськ до недавнього часу займав в Україні чільне місце після Києва за темпами розвиту будівельної галузі. У 2005 році в Івано-Франківську збудували 90 тис. кв. м житла, у 2006-му — 112 тис. кв. м, у 2007-му — 137 тис. кв. м. У другому півріччі 2008-го темпи будівництва в обласному центрі Прикарпаття почали скорочуватися.

За даними обласного управління статистики, будівельні підприємства Івано-Франківська за 10 місяців цього року виконали робіт на 11,5 % менше, ніж торік, — всього на 570 млн. грн. Нині на різних етапах готовності в місті нараховується до 50 житлових будинків.

old_editor, 19.11.2008 14:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини