На Коломийщині унікальна виставка ліжників

В Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття відкрито виставку ліжникарства родини Копчуків (Яворів).

«Ліжникарство у Яворові сьогодні досить розвинута галузь народного ремесла. Однак справді творчих майстрів, які поряд з дотриманням технології ткання виконують високохудожні твори, залишилось мало, — каже Андрій Чемеринський, головний спеціаліст із взаємодії із ЗМІ управління культури ОДА. — Великий внесок у розвиток ліжникарства роблять яворівські майстри — подружжя Ольги Ярославівни, яка є спадкоємною ткалею та походить зі славнозвісної родини Шкрібляків і Василя Копчука».

Унікальність робіт у тому, що майстри зберігають давні технологічні особливості виготовлення ліжників. Увесь складний і довготривалий процес підготовки сировини — від миття, чесання, фарбування вовни (натуральними, аніліновими барвниками) до прядіння — здійснюють власноручно.

Ткацтвом ліжників подружжя займається 20 років, та тільки цього року у жовтні відбулася їх перша персональна виставка у Національній Спілці майстрів народного мистецтва України в Києві. На другу персональну виставку, яка експонується у залах Коломийського музею, майстри представили понад 30 творів.

На виставці можна оглянути традиційні ліжники в «паси», «очкатий», «російський», «кривий», а також нові сучасні композиції.

old_editor, 19.11.2008 13:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини