НБУ: Курс продажу готівкового долара банками повинен бути не вище ніж 5,85 грн

Національний банк України вимагає від банків встановити курс продажу готівкової валюти 5 листопада не вище 5,85 грн./ долар, йде мова в направленому банкам листі регулятора.

«З огляду на рівень середнього курсу долара США за підсумками торгів на міжбанківському валютному ринку України за 4 листопада 2008 року, НБУ вважає за доцільне встановити курс продажу долара США населенню на готівковому ринку 5 листопада на рівні не вище ніж 5 грн 85 копійок», — вказується в листі.

Варто зазначити, що НБУ ввів практику встановлення верхньої межі продажу долара з 30 жовтня, коли він вперше вийшов на ринок з валютними інтервенціями без обмеження. Тоді він вимагав продавати долар не дорожче 6,3 грн / $ 1.

Зі слів одного з операторів готівкового ринку, подібні обмеження НБУ можуть призвести до виникнення дефіциту пропозиції готівкової валюти.

«Банки просто не будуть продавати валюту. НБУ не проводить інтервенції по готівковому долару, а за таким курсом, як він встановлює, його продавати невигідно, тому що попит на готівковому ринку залишається вищим за пропозицію», — сказав співрозмовник агентства.

З його слів, без підтримки таких розпоряджень Нацбанку відповідними інтервенціями в Україні активізується чорний валютний ринок.

Як повідомлялося 4 листопада, Національний банк знизив офіційний курс гривні відносно до американського долара більш ніж на три копійки.

За матерiалами: Интерфакс-Украина
old_editor, 05.11.2008 14:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини