В жовтні 2008 р. бюджет України отримав на 70% більше надходжень від акцизу на тютюнові вироби, ніж за аналогічний період 2007р.

В жовтні акциз на тютюнові вироби принесе в державний бюджет 390 млн. гривень, це на 70% більше ніж тютюновий акциз приніс в 2007 р.

Про це повідомив Начальник управління акцизного збору при Державній податковій адміністрації України Григорій Синиця під час проведення круглого столу «Акцизна політика та контрабанда сигарет з України: міфи, реалії та європейська інтеграція». Він зазначив, що загалом більше половини акцизних надходжень до бюджету минулого місяця припадає саме на тютюнові вироби. Меншу частину складають всі інші види акцизного збору: з алкогольної продукції, палива, продажу машин та ін. Таким чином, левова частка ж припадає саме на тютюновий акциз.

«Сьогодні розуміння значення тютюнового акцизу є дуже актуальним, коли наші парламентарі намагаються знайти зайві «антикризові» гроші в бюджет 2009 р., - каже Ганна Гопко, координатор проектів в Україні «Кампанія за майбутнє без куріння». – Проте в новому бюджеті питання підвищення акцизів поки що ігнорується. Хоча ще 9 жовтня 12 депутатів з трьох фракцій: «БЮТ», «НУ-НС» та «Партії регіонів» зареєстрували законопроект 3281 про подальше підвищення акцизів на тютюнові вироби. За цим законопроектом з 1 січня 2009 р. масові сигарети з фільтром повинні подорожчати приблизно на 1 гривню 50 копійок, без фільтру – на 90 копійок. Це додасть до бюджету 6 мільярдів гривень на оздоровлення нації і подолання наслідків глобальної економічної кризи».
old_editor, 29.10.2008 01:27



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини