Українські чиновники витратили 100 мільйонів гривень на автомобілі

З початку року чиновники витратили на купівлю автомобілів 100 мільйонів гривень. Але до кінця року чекають ще кілька десятків авто, пише Дело в статті Хто живе на широку ногу. Найбільш розкішну з них - Audі А8 4,2 Langversіon Quattro - чекають в Управлінні державної охорони Валерія Гелетея. Уже до кінця цього тижня відомство планує провести тендер. За інформацією автодилерів, вартість машини перевищує 650 тисяч гривень.

Як буде розпоряджатися престижним Audі А8 4,2 Langversіon Quattro начальник Управління держохорони генерал армії Валерій Гелетей, у тендерному комітеті відомства не повідомили. Ні представник комітету, який лише назвався й лаконічно пояснив, що машина потрібна саме така й для службових цілей. Цінителі Audі працюють не тільки в адміністрації держохорони. До кінця жовтня запланована купівля ще двох таких авто. Audі А6 Lіmousіne придбають у держпідприємстві НЕК Укренерго. Ціна цієї машини в автосалонах досягає 450 тисяч гривень. Дещо скромніші плани в Хмельницькобленерго. Енергетики вирішили купити Audі A6 3.2 FSІ Quattro. Її ціна варіює в межах 300-400 тисяч гривень.

Популярністю в представників влади й менеджерів комунальних та держкомпаній користується американський Lexus. Цього року держструктури вже придбали шість машин цієї марки. Серед щасливчиків опинилося Управління ДАІ в Черкаській області. Найдорожчу версію автомобіля - новинку цього року Lexus LX 570 - купили ВАТ Київгаз (територіальній громаді Києва належить близько 30% акцій цієї компанії) і Український держінститут з проектування об'єктів дорожнього господарства Укргіпродор. Вартість позашляховика перевищує 700 тисяч гривень. Понадпрестижний Lexus купило й комунальне підприємство Київської обласної ради Автогосподарство. Модель LS 460 L обійшлася комунальникам в 590 тисяч гривень. "Нам потрібно мати (у гаражі автобази) саме таку машину й ніяку іншу", - так пояснили причину дорогого придбання в тендерному комітеті підприємства.

Минулого року владою й підприємствами державної й комунальної форм власності придбано п'ять автомобілів Lexus. Три з них - держпідприємством Донецька Укрзалізниця. По одній престижній машині куплено в 2006 та в 2005 роках. Високим попитом у державі користується також Toyota Land Cruіser. З 2004 року й по сьогоднішній день чиновниками або підприємствами з державною й комунальною формами власності куплено 15 таких авто. За даними Вісника державних закупівель, вартість придбань залежно від модифікації коливалася від 300 до 350 тисяч гривень. Були й винятки. Минулого року Національний депозитарій України (частка держави - понад 70%) купив Toyota Land Cruіser 120 Prado за 827 тисяч гривень.

У серпні цього року військова частина А0515 (ГУР Міноборони) купила Toyota Land Gruіser 120 Prado Executіve ринковою вартістю до 270 тисяч гривень. У департаменті по тендерних закупівель ГУР так і не змогли пояснити Делу потребу в придбанні цього автомобіля. Від себе можемо лише нагадати, що взимку цього року в Головне управління розвідки прийшов новий керівник - полковник Віктор Гвоздь.

Губернатор Херсонської області Борис Сіленков надав перевагу Volkswagen Touareg. Тендер на купівлю даної машини відбудеться цього тижня. Керівник тендерного комітету Херсонської обладміністрації Микола Руденко не став приховувати мету купівлі дорого авто, вартість якого може досягати 290 тисяч гривень. Він повідомив, що дизельний позашляховик справді призначається для глави області. За словами Руденка, гроші на машину губернатора виділені ще два роки тому. До останнього моменту голова адміністрації використовував у службових цілях особистий автотранспорт.

Варто зазначити, що у Віснику державних закупівель зазначений не весь перелік закупівель машин для органів влади. Отже, як стає зрозуміло, частина тендерів проводиться в закритому режимі. Водночас держава з кожним роком усе більше витрачає коштів на машини. Тільки Верховна Рада цього року витратить мільйон гривень на придбання деталей.

За матеріалами газети "Дело"
old_editor, 28.10.2008 17:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини