Коли купувати автомобіль? Світові та українські реалії

Слідом за обмеженням НБУ достроково вилучати депозити і заборони збільшувати коридор курсів покупки та продажі готівкової іноземної валюти більш ніж на 5% банки призупинили видачу споживчих кредитів.



За словами голови ради Асоціації українських банків Станіслава Аржевітіна, київські банкіри домовилися тимчасово не видавати позики при покупці фізособами автомобілів і побутової техніки.

Як вплинуть на український автомобільний ринок рішення НБУ? Чи позначиться на автопродажах в Україні світова фінансова криза? Чи варто очікувати найближчим часом падіння цін на автомобілі? Відповіді на ці питання інтернет-газета "СЕЙЧАС" з'ясовувала в експертів.

Майбутній колапс: продажі падають

Автопродажі в 2009 році катастрофічно знизяться, одностайні закордонні експерти. За словами Джеффа Шустера, виконавчого директора авторитетної консалтингової компанії J.D. Power and Associates, якщо в 2008 році світова автомобільна індустрія зазнає спаду, то в 2009 році на глобальні ринки чекає справжній колапс. Акції General Motors впали на 31% (це нижчий рівень з 50-х років минулого століття), акції Ford подешевшали на 21%, повідомляють інформагентства.

Нагадаємо, що минулого тижня член ради директорів компанії Skoda Auto Фред Капплер заявив про плани компанії зупинити завод у Млада-Болеславе в останній тиждень жовтня через зниження попиту на нові автомобілі. У такий спосіб компанія знизить обсяг виробництва на 13 тис. штук. Хоча раніше Skoda рапортувала про збільшення світових продажів автомобілів за перші шість місяців 2008 року на 18%.

Західні експерти вже називали не занадто підбадьорюючі автомобільний ринок цифри: продажі легкових автомобілів в Європі в липні 2008 р. скоротилися на 7,3% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Так, наприклад, обсяг продажів концерну Volkswagen знизився на 4,7%, концерну PSA Peugeot Citroen - на 9,1%, концерну Ford - на 8,2%, General Motors - на 12,7%, Renault - на 8,5%, Toyota Group - на 12,9%, Honda - на 19,2%.

Не відстає від "світового падіння" й Україна. Тільки в серпні нинішнього року продажі нових автомобілів знизилися на 11,4%. Причому ситуацію не в змозі врятувати ні знижки, ні численні акції, ні зросла рекламна активність дилерів.

Світова криза: ризикувати ніхто не хоче

Падіння акцій автогігантів відбувається на тлі падіння курсу акцій на всіх світових біржах. "Зараз на ринках паніка, ніхто не хоче ризикувати. Всі хочуть повернути свої гроші і покласти їх під подушку", - говорить Девід Віс, головний економіст агентства Standard & Poor's у Нью-Йорку.

"Дійсно, у зв'язку з кризою довіри, що розростається, на фондових ринках інвестори незалежно від перспектив розвитку тієї або іншої компанії намагаються позбутися від цінних паперів практично будь-якої галузі", - погоджується генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква. Однак, на думку експерта, ситуація погіршується і в економіці конкретних підприємств.

"Споживче кредитування на сьогодні обмежується, попит на автомобілі повсюдно падає. Скорочення продажів, у свою чергу, призводить до того, що автомобільні корпорації не тільки недоодержують прибутку, але й починають відчувати серйозні фінансові труднощі. У підсумку виробництво автомобілів і комплектуючих скорочується, а акції підприємств на фондових ринках дешевшають", - зазначив Морква.

Криза в Україні: прогнозуванню не підлягає

В Україні ситуація розвивається за схожим сценарієм - як автомобілебудівне виробництво, так і дилерські організації зазнають серйозних проблем, пов'язаних з дефіцитом клієнтів і ресурсів. Рішення НБУ фактично означає, що кредити тепер будуть видаватися в прямій залежності від того, як будуть погашатися старі кредити, тобто частка кредитного портфеля в банках практично не збільшиться. Тому, вважає Морква, депутати й далі будуть вживати заходів, спрямованих на наповнення держфондів і бюджету. Вже наступного року планується в два-три рази збільшити відрахування в пенсійний фонд з покупки автомобіля.

На український авторинок дійсно очікують зміни, стверджує співвласник корпорації "Автоінвестбуд", народний депутат Дмитро Святаш (ПР). "Він існував задовго до приходу банків з їх програмами споживчого кредитування. Раніше кожна людина, яка хотіла придбати машину, розраховувала на гроші, які вона мала в наявності. Тому основні продажі здійснювалися в сегменті $7-10 тис. Розвиток споживчого кредитування призвів до того, що банки припинили належним чином перевіряти кредитоспроможність позичальників. Підсумок такий: людина, маючи $1 тис., придбавала автомобіль за $20 тис. У такий спосіб покупці масово перейшли в сегмент $10-25 тис.", - роз'яснив він.

Криза, говорить він, вимальовує нові тенденції. По-перше, покращиться якість позичальників. По-друге, з обмеженням кредитування клієнти знову масово перейдуть на більш дешевий сегмент. Однак автомобілі не тільки не подешевіють, але й частково подорожчають.

Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів, погоджується, що сьогодні більше передумов для збільшення цін, ніж для зниження. "Приблизно половину знятих з депозитів коштів люди віднесуть в автосалони. В них просто немає вибору: для покупки нерухомості цих грошей не вистачає, купувати долар за завищеним курсом готові не всі, вдома в гаманці гроші швидко знецінюються. От і виходить, що виходом для багатьох є покупка автомобіля", - резюмує глава асоціації.

Тому, якщо хтось хоче придбати автомобіль - робіть це прямо зараз. Дешевше не буде!

Наталя Мічковська

Джерело: "газета Сейчас"
old_editor, 17.10.2008 03:18



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини