СБУ стверджує, що ситуація довкола Промінвестбанку спровокована та створена злочинним угрупованням

Ситуація довкола Промінвестбанку спровокована та створена злочинним угрупованням з метою легалізації за кордоном близько 400 млн. грн., заявив виконуючий обов’язки голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

"Ситуація з Промінвестбанком спровокована і здійснена групою осіб, по суті – злочинним угрупованням – з метою прикриття вивода за кордон, відмивання і спроби легалізації "брудних” коштів у сумі 400 млн. грн.", — сказав він у середу на прес-конференції у Києві.

За словами Наливайченка, у результаті перевірки СБУ вийшла на злочинне угруповання, порушила дві кримінальних справи за фактом легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

"У межах цих справ розкрито злочинний механізм викрадання коштів, які Промінвестбанк повинен був спрямувати на виплати пенсій і зарплат у Донецькій області — на шахтах Макеївки, металургам Маріуполя і пенсіонерам з кінця вересня до 10 жовтня. Ця група осіб за поточний рік вивела за кордон близько 400 млн. грн., зокрема через банк "Уніком" (місто Донецьк), власником якого є громадянин України, народний депутат Олександр Шепелєв (фракція БЮТ)", — сказав В. Наливайченко.

Для прикриття своєї протиправної діяльності, за словами в.о. голови СБУ, зловмисники організували рейдерську атаку шляхом надсилання вкладникам ПІБу неправдивих SMS-повідомлень, пошкодження банкоматів у Донецьку та Запоріжжі, розповсюдження у донецьких маршрутних таксі неправдивих роликів, а також шляхом розміщення оголошень у газетах.

При цьому, як підкреслив В. Наливайченко, для оплати цих акцій зловмисники використовували переведені у готівку "брудні" кошти з цього банку.

"Станом на нинішній день СБУ заблокувало вивід за кордон 311 млн. грн.", — зазначив В. Наливайченко.

Він запевнив, що СБУ вживає усіх заходів для запобігання використанню таких злочинних схем для дестабілізації роботи банківських закладів, — повідомялє прес-служба СБУ.
old_editor, 16.10.2008 20:42



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини