На Івано-Франківщині викрито організовану групу наркоділків





Злочинну діяльність групи, до якої входили виключно раніше судимі особи, підрозділ боротьби з незаконним обігом наркотиків документував не один місяць. Зібрані оперативниками матеріали ретельно аналізувалися, тож на певному етапі стало зрозуміло, що кілька кримінальників згрупувалися не випадково, а маючи далекосяжні плани, - прокоментував перший заступник начальника УМВС України в Івано-Франківській області Ігор Сав’юк. – Це було видно по тому, як зловмисники розподілили поміж собою обов’язки в налагодженні системи скоєння злочинів.

У другій половині вересня правоохоронці затримали організатора та трьох учасників спільноти. Кожного – з речовими доказами, а двох – безпосередньо під час вчинення ними злочину, тобто у момент, коли останні реалізовували так звану ширку.

Реалізація ацетильованого опію наркозалежним особам в обласному центрі та у трьох районах Івано-Франківщини, власне, й було кінцевою метою у діяльності групи, у якій верховодив 36-річний мешканець Тлумацького району. На виконавчі ролі він підібрав собі подібних – приблизно однакового віку і з кримінальним минулим людей. Члени групи систематично проводили пошук посівів снодійного маку для подальшого викрадення рослин. Далі діяли відповідно до визначених обов’язків – хтось заготовлював наркосировину, інший її перевозив, треті відповідали за постачання необхідних складників для виготовлення «ширки», а потім за її реалізацію.

Власне, саме на реалізації готової наркотичної продукції оперативники затримали спочатку організатора угруповання, а відтак і решта його учасників. У кожному разі в ході санкціонованих обшуків за місцем фактичного проживання членів групи міліціонери виявляли речові докази: макову соломку, екстракційний опій, шприци з ацетильованим опієм, знаряддя і обладнання для виготовлення наркотичних речовин, а також гроші, отримані наркоділками за збут наркотиків.

Чотирьох активних учасників стійкої злочинної групи взято під варту і вони дають показання в ході проведення досудового слідства. Спіймані на гарячому, кримінальники визнають інкриміновані їм злочини у повному обсязі. Раніше вони вже притягувалися до кримінальної відповідальності, в тому числі за наркозлочини, крадіжки, шахрайство і хуліганство.



Василь Гультайчук, ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області
old_editor, 09.10.2008 12:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини