Книгу, де Шухевича назвали німецьким офіцером, не видаватимуть

Чотиритомник “Курс лекцій з історії України”, виданий тогоріч педуніверситетом Тернополя, до студентів не потрапить. У цих книгах генерала Шухевича називали “німецьким офіцером”, а причиною Голодомору 32-33 років в Україні — “економічний експеримент”.

Цьогоріч з підручника зняли гриф Міністерства освіти та науки України. Університет також відмовився від використання “Курсу лекцій…” у навчальному процесі.

— Частини книги, де йшлося про Історію України в ХХ столітті, готувала старша і специфічна людина, — каже ректор педуніверситету Володимир Кравець. — Від книги ми відмовилися — її не видаватимуть. Людина ж ця допрацює в університеті рік, і піде на заслужений відпочинок.

Сигнальні сто примірників чотиритомника вийшли в світ наприкінці 2007 року. За словами пана Кравця, вчена рада університету допустила його до друку, керуючись позитивними рецензіями досвідчених істориків з України. Перед цим книгу схвалили на засідання завідувачів кафедр історії зі всіх університетів України. Гриф міністерства книга отримала на основі тих же позитивних рецензій.

— Напевне, історики, які схвалювали таку книгу, мали свій погляд на історію, — каже Володимир Кравець.

Увагу керівників вузу та області до прокомуністичного спрямування даної книги привернули націоналістичні організації міста. Першим про перекручення історії в посібнику заявив громадський діяч Євген Філь. Потім книгу вивчала комісія обласної ради. Врешті депутати на одній із сесій звернулися до керівників держави, Міносвіти та керівників педагогічного університету з вимогою не допустити навчання студентів за даним посібником.

Члени ж авторського колективу, в коментарях “20 хвилин”, пояснювали, що в книгах викладені об’єктивні реалії кожної доби — як позитиви, так і негативи. Те ж, що хтось цього не сприймає, — їх точка зору.

old_editor, 08.10.2008 02:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини