Міняли повертаються. Нерозторопність фінансистів вилилася в активізацію чорного ринку

Валютний ринок минулого тижня вдарив по громадянах із двох сторін: з однієї - продовжив дорожчати долар, з іншого боку - різко підскочив курс євро. Населення в паніці скуповувало обидві валюти, і вже до середи в банків почалися перебої з поставками іноземної готівки і з розвозом її по країні

До кінця тижня нерозторопність фінансистів, що не зуміли оперативно налагодити поставки ВКВ у більших обсягах, вилилася в активізацію чорного ринку, де інвалюту продавали зі значними націнками - на 10-20 коп. дорожче від банків та агентських обмінок.

Спекулянти розійшлися

Подорожчання долара в країні почалося з міжбанку. Після того як тиждень тому американська валюта виросла до 5,05-5,07 грн./$, у минулу середу вона зробила новий ривок - до 5,09 грн./$. Його, як і колись, пояснювали відтоком коштів іноземців, які виводили свої капітали з фондового ринку, причому продавали не тільки акції наших компаній, але й державні облігації. За даними НБУ, тільки з 15 по 22 вересня нерезиденти скинули ОВДЗ на 90 млн грн., а з початку місяця - на 293,55 млн грн. "Оскільки більша частина грошей, що раніше зайшли на наш ринок, виявилася родом із країн, що перебувають в епіцентрі фінансового урагану - США і Європи, то їхній відхід був очікуваним і прогнозованим", - сказав заступник голови правління ВАТ АБ "Укргазбанк" Сергій Мамедов.

Як і раніше на валютний ринок давив і підвищений попит з боку імпортерів, які купували ВКВ для оплати зовнішньоекономічних контрактів.

Крім усього іншого, минулого тижня дав про себе знати і чисто банківський попит на долар. Фінансисти стали активніше купувати його для виплат по синдикованих кредитах, а також для забезпечення своїх обмінників.

"До того ж не можна забувати і про те, що у вересні почали минати терміни депозитних акцій, які фінустанови проводили в травні-липні. Тепер їм необхідно віддавати вкладникам їхні долари, і для цього доводиться тримати значні запаси ВКВ у касах", - пояснив директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв. Банкіри впевнені, що всі ці фактори будуть висіти над валютним ринком і протягом жовтня, а тому не обіцяють зменшення попиту на долар і зниження його курсу. Очікується, що в найближчі тиждень-два він буде коливатися в рамках 5,07-5,1 грн./$. Змінити ситуацію може лише вихід НБУ, що поки тримається осторонь і навіть не намагається обнадіювати валютників.

"Якщо ми відчуємо, що курс є некомфортним для імпортерів, для уряду, то, природно, Нацбанк відреагує і вийде на ринок. Але це відбудеться, коли буде необхідно, - у потрібному місці, у потрібних обсягах. Зараз такої потреби нема", - безапеляційно заявив у минулу п'ятницю керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

Прямо від ситуації на міжбанку буде залежати ціна американської валюти в обмінниках: фінансисти обіцяють знижувати вартість готівкового долара відразу після зміни безготівкових котирувань. Провокаційних курсів чекають тільки від приватних пунктів обміну, що працюють із банкірами на агентських угодах, а також від представників чорного ринку, які почали активно розгортатися на готівковому ринку минулого тижня. Скупивши влітку валюту по 4,5-4,6 грн./$, вони наприкінці вересня розпродавали її населенню на 50-60 коп. дорожче. Найактивнішими на минулому тижні спекулянти були в східних і південних регіонах країни, де фіксувався найбільший попит на ВКВ і частіше від звичайного відбувалися перебої з поставками іноземної готівки: курс в обмінниках досягав 5,15-5,16 грн./$, а в деяких містах - навіть 5,18-5,2 грн./$. У Києві та західних областях він коливався в межах 5,11-5,14 грн./$. "На зростання готівкового курсу долара вплинув ажіотажний попит на нього серед українців", - вважає керівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.

У доларі зневірилися

Другий удар по населенню фінансисти завдали курсом євро: якщо ще тиждень тому його можна було купити по 7,2-7,3 грн./євро (а місяць тому - по 6,8-6,9 грн./євро), то в минулу п'ятницю - уже по 7,5-7,6 грн./євро. Причому нерідко європейську валюту не можна було придбати і за такими курсами: у країні спостерігалася гостра нестача готівки, а тому мінялам на чорному ринку вдавалося продавати валюту і по 7,7-7,8 грн./євро.

"Такий дефіцит був викликаний неготовністю фінустанов до більших обсягів продажів", - пояснив ситуацію начальник відділу дилінгу управління грошових і валютних ринків VAB Банку Олексій Тихий. "Збільшення вартості євро традиційно підвищує привабливість валюти як засобів нагромадження в очах українців. Спочатку підвищується попит на ВКВ, після чого може виникати її нестача", - доповнив його Андрій Оністрат.

Стрімке зростання курсів пояснювали подорожчанням євро відразу на двох ринках. "Просто все збіглося: євро виріс відносно долара на міжнародних ринках (з $1,42/євро до $1,48/євро. - ред.), а в Україні американська валюта піднялася до гривні", - відзначив аналітик блоку Казначейство та ринку капіталу Альфа-банку (Україна) Олександр Вєдєнєєв.

Нагадаємо, що ціна євровалюти в нашій країні розраховується множенням її вартості на західних біржах на курс долар/гривня.

Зростання міжнародних котирувань євро експерти пояснювали загостренням світової фінансової кризи. Минулого тижня про банкрутство заявив ще один американський банк - Washington Mutual. Глобальній паніці на американських та європейських біржах запобігло тільки повідомлення про те, що JPMorgan у той же день пообіцяв купити більшу частину його бізнесу за $1,9 млрд. Але це не єдина погана новина за останні тижні, а тому інвестори досить активно скидали долар.

"Погана економічна ситуація в Сполучених Штатах, банкрутство банку Lehman Brothers, а також продаж Merrill Lynch і збільшення держборгу США на $700 млрд - все це привело до падіння індексів фондових ринків на світових біржах і зіграло на подорожчання євро", - розповів Олексій Тихий.

"Протягом тижня на світових ринках панував нервозний настрій", - доповнив його начальник казначейського управління ПУМБ Олексій Савченко. Аналізуючи фундаментальні проблеми янкі, фінансисти не прогнозують швидкої стабілізації долара. Згідно з оптимістичними прогнозами на цьому тижні йому вдасться втриматися в рамках $1,46-48/євро, песимістичними - він докотиться до $1,5-1,52/євро. У зв'язку із цим експерти допускають подорожчання готівкового євро в українських обмінниках до 7,7-7,8 грн., а на чорному ринку - до 7,9-8 грн.



Олена Лисенко

Деловая столица, №39(385) от 29 сентября 2008
old_editor, 30.09.2008 01:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини