Вінцензівська конференція на Прикарпатті

В Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника проходить міжнародна конференція, присвячена 120-річчю від дня народження польського письменника, філософа, перекладача, збирача і дослідника гуцульського фольклору Станіслава Вінценза, — повідомляє журналіст IA MALAKAVA. В ній беруть участь науковці Івано-Франківська, Львова, Варшави, Кракова, Любліна, Вроцлава.

Уродженець Коломийщини, Станіслав Вінценз понад піввіку віддав вивченню життя і побуту гуцулів. Його роман «На високій полонині» називають «Калевалою гуцулів», порівнюють з «Тінями забутих предків» Михайла Коцюбинського та творами Гната Хоткевича про опришків.

Був знайомий з Іваном Франком, у 1936 році біля садиби батька у Слободі-Рунгурській за власні кошти спорудив пам’ятник Каменяреві. А в Івано-Франківську на приміщенні обласної наукової бібліотеки встановлено меморіальну дошку Іванові Франкові та Станіславу Вінцензу.

В Коломиї на приміщенні гімназії, де вчився польський письменник, у 2001 р. Встановлено меморіальну дошку. Його ім’я носить недільна польська школа у місті над Прутом.

Більше 10 років вивченням спадщини Станіслава Вінценза займаються працівники Коломийського музею народної творчості Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Бобринського. У 1995 році відбулася перша українсько-чеська експедиція в Карпати.

26 вересня в Коломиї відбудеться презентація унікальної книги «Вінцензіана», виданої коштом музею, куди ввійшли спогади, листи, переклади, наукові розвідки про польського письменника.

Вінцензівські наукові конференції проходили також у Будапешті, Вроцлаві, Любліні, Львові.
old_editor, 26.09.2008 14:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини