Легендарний івано-франківський спиртзавод (ТМ «Княгинин») може припинити існування

На 130-у році свого існування легендарний івано-франківський спиртзавод (сьогодні обласне державне об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Княгинин» (ОДОСП) може припинити існування.

Причина цьому – банкрутство, до якого довели підприємство нинішні його керівники.

Зрештою, скрутне становище колись одного з найпотужніших горілчаних підприємств України – не новина. Адже справу про банкрутство порушили ще у 2003 році. І лише через п’ять років, так виглядає, цей процес таки розпочнеться, хоч як не намагалося відтягнути чи призупинити його керівництво підприємства на чолі з директором Русланом Гайдою.

Відтак справа весь цей час поневірялася по судах різних інстанцій. І врешті 16 вересня цього року Вищий господарський суд України поставив жирну крапку у цій справі. І хоча юристи не сумніваються, що «Княгинин» скористається своїм останнім шансом і оскаржить це рішення у Вищому Верховному суді України, втім вони впевнені, що ця інстанція просто не візьме справу до розгляду. Відтак тепер перед ОДОСП стоїть непросте завдання, як погасити борги, як перед кредиторами, так і перед Податковою інспекцією? А вони – зовсім не маленькі: близько 35 мільйонів гривень.

Звісно, найпростіший спосіб був би знайти приватного інвестора, який би погодився викупити це підприємство разом з його боргами, а згодом підняв би на ноги. Втім це навряд чи вдасться зробити, оскільки згідно з законом «Про приватизацію державного майна» завод входить до переліку підприємств, що приватизації не підлягають. Хоча і тут є «лазєйка», якою вже намагалися скористатися керівники підприємства. Річ у тім, що в згаданому переліку такого підприємства як ОДОСП немає, втім є Державний виробничо-комерційний комбінат «Івано-Франківськспирт», Залучанський спиртовий завод та Підгайчицький спиртовий завод, які і утворили ОДОСП. Та, як би там не було і які б кроки не робилися для того, щоб зберегти підприємство де-факто рішення суду означає, що споживачі можуть забути про колись якісну горілку від «Княгинина».

Адже навіть якщо підприємство і далі працюватиме та випускатиме свою продукцію, то якою буде її якість в умовах, коли компанія має економити буквально на всьому (зокрема і на кваліфікованих фахівцях) – здогадатися неважко.

За час цієї п’ятирічної епопеї з банкрутством, можливо, «Княгинину» і вдалося б якось залишитися на «плаву» і все таки знайти шлях виходу з кризи, якби, як на зло, в Івано-Франківську не з’явився потужний конкурент. Мова про амбітний лікеро-горілчаний завод Станіславської торгової компанії, який відкрився «з нуля» лише у 2006 році і став найбільшою інвестицією у промислове виробництво Івано-Франківської області з часів проголошення Незалежності України. Відтак поява потужного конкурента прирівняла шанси «Княгинина» на успішну діяльність до нуля. Адже попри славні традиції та дійсно колись величезну популярність у споживачів, підприємство довгий час нічого не робило для свого розвитку, що в умовах ринкової економіки неприпустимо.

old_editor, 24.09.2008 01:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини