Щодо маркування продуктів харчування на вміст генетично модифікованих організмів здійснюватиметься суворий контроль

За повідомленням державного підприємства «Івано - Франківськстандартметрологія», до Держспоживстандарту України все частіше надходять звернення споживачів щодо фактів реалізації продуктів харчування з нанесенням на маркуванні продуктів позначки «без ГМО» без наявності в супровідних документах відповідного підтвердження.

Нагадаємо, що ГМО (генетично модифіковані організми) – це новий тип організмів, який не існує в природі. Такі організми утворюються шляхом переносу генів з одних організмів в інші. ГМО можуть містити фрагменти ДНК із будь яких інших живих організмів. У людини, яка споживає продукти з високим ступенем вмісту ГМО зростає вірогідність алергічних реакцій, порушення обміну речовин. Також, може спостерігатись збільшення опірності організму до антибіотиків та ускладнення при лікуванні деяких захворювань.

Такі країни як Австрія, Швейцарія, Греція вже давно заявили про те, що їх території вільні від продукції, яка в своєму складі містить ГМО. Загалом таких країн у світі нараховується понад 130. На жаль, в Україні споживачі найменш обізнані про склад та екологічну чистоту продукту та небезпеку ГМО. Але, згідно проведених опитувань, більше 70% українців згідні платити за продукти на 10% більше тільки щоб бути впевненими, що вони не містять ГМО. Проте, при відсутності обов’язкового маркування продукції на вміст ГМО, чесність деяких товаровиробників викликає сумніви

На виконання вказівок Держспоживстандарту України, з метою забезпечення прав споживачів на одержання необхідної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію та на дотримання вимог законодавства щодо маркування харчових продуктів, які містять, складаються або вироблені із застосуванням ГМО фахівцями ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» та Івано-Франківського обласного управління у справах захисту прав споживачів здійснюватиметься суворий контроль за виробництвом, фасуванням та реалізацією продуктів харчування. А при виявлені харчової продукції на маркування якої нанесена позначка «без ГМО» в обов'язковому порядку проводитиметься відбір зразків для проведення відповідних досліджень.

ДП «Івано-Франківськстандартметрологія»
old_editor, 29.08.2008 13:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини