Замість цигарок курці купуватимуть тютюн





Із 1 вересня через різке збільшення акцизу пачка українських цигарок подорожчає в середньому на 0,5–1,5 грн. Це вдарить по кишенях 9 млн курців.



Утім, імовірно, що через недосконалість змін до закону українці навряд чи стануть менше палити. А бюджет так і не отримає обіцяних додаткових надходжень.

Підвищуючи наприкінці липня акцизні ставки на цигарки, законодавці ”забули” про інші тютюнові вироби. Наприклад, тютюн для самокруток та кальянів, а також нюхальний. Ставки на цю продукцію залишаються незмінними з листопада 2007 року. Можливо, забудькуватість українських парламентарів була пролобійована фірмами, які імпортують ці товари. Адже через різке збільшення різниці в ціні значна частина курців може стати споживачами дешевшої тютюнової продукції.

Після набуття чинності змін до закону з кожної тисячі цигарок із фільтром виробник платитиме 30 грн податку і ще 16% від роздрібної ціни — це без податку на додану вартість та акцизу. А от на тютюн для паління — 12 грн та 8% відповідно. Водночас на цигарки діє спеціальний мінімум, нижче якого загальна сума акцизу не може опускатися — це гарантія того, щоб товар не ставав доступним, надто для дітей та підлітків. Проте для альтернативної тютюнової продукції такого немає.

Різниця в оподаткуванні породжує й різницю в ціні. У Києві 50-грамовий пакетик тютюну для кальяну, еквівалентний 3,5 пачки цигарок, коштує майже 15 грн. Отже, пачка буде майже на гривню дорожчою за відповідну масу тютюну.

Це при тому, що за даними німецького Федерального інституту оцінки ризиків, альтернативна продукція шкідливіша, ніж цигарки. Зокрема, при курінні кальяну в організм потрапляє більше смоли й нікотину.

Отже, Україна наступає на ті ж граблі, що й Німеччина шість років тому. 2002-го після різкого збільшення акцизів податковий тиск на цигарки став увосьмеро вищий, ніж на тютюн для самокруток. У результаті курці почали масово купувати тютюн і машинки для самокруток або кальяни. Обсяг на ринку продаж цих товарів зріс утричі. А от ані різкого зниження кількості курців, ані суттєвого збільшення надходжень до бюджету не відбулося. Зате збільшилася контрабанда цигарок.

Тривалий час існувала проблема нелегального завезення дешевших українських цигарок до країн Євросоюзу. Утім, після зміни закону ситуація може змінитися на протилежну. Українські акцизні ставки випередили російські й перевищують молдовські. Відпускні ціни на цигарки в Україні значно вищі, ніж у Росії, та, тим більше, у Молдові. При цьому слід врахувати, що в Російській Федерації надвиробництво тютюнових виробів щорічно становить майже 100 млрд цигарок. Враховуючи ”прозорість” нашого кордону з Росією та Молдовою, неабиякі обсяги їх продукції можуть контрабандою потрапити до України.

Сергій СТАРИЦЬКИЙ, Школа політичної аналітики при НаУКМА

Джерело:"Газета по-українськи"
old_editor, 29.08.2008 05:19



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини