Хто наживається на стихійному лиху



Чиновники "відмивають" мільйони гривень на державних дотаціях, що виділяються на ліквідацію наслідків підтоплення 6 західних областей.

Вчора президент Ющенко доручив Генеральній прокуратурі та Рахунковій палаті взяти під контроль витрати бюджетних коштів, що виділяються на боротьбу з наслідками стихії в західних областях. Причиною такого розпорядження стали факти зловживання чиновниками, про які повідомляють правоохоронці. За їхніми даними, з 239 мільйонів гривень, виділених на ліквідацію наслідків паводка, частина грошей пішла "вліво".

"Липові" збитки

В Контрольно-ревізійному управлінні відзначають, що порушення тільки по Івано-Франківській області, яка постраждала в результаті стихії найбільше, склали близько 22,5 мільйона гривень. Більшість випадків пов'язана із завищеною оцінкою завданого стихією збитку. Так, до списку об'єктів, які підлягають ремонту в Калуші, потрапили 16 зайвих, які в результаті стихії абсолютно не постраждали. На ремонті одного тільки моста місцева влада могла "заробити" більше 1 мільйона гривень.

Влада Рожнятівського району зажадала з державного бюджету на відновлення доріг у декількох селах відразу 4 мільйони гривень. Як з'ясувалося, за актами сільських комісій сума була завищена майже на мільйон гривень.

Махінації з категоріями

Одна з жительок села Тересва (Тячівський район Закарпатської області) розповіла, що за окрему плату чиновники готові поміняти категорію, до якої віднесений зруйнований будинок. "За першу категорію найбільша компенсація, і на цьому багато хто намагається заробити", - пояснила вона.

Однак заступник глави Тячівської райдержадміністрації Василь Каганець стверджує, що адміністрація поміняла категорію тільки одній постраждалій. "Спочатку будинок був віднесений до третьої категорії, але після того як зійшла вода, жінка звернулася до нас по допомогу, - розповідає Каганець. - Ми вирішили змінити категорію на першу". За його словами, будинок був практично зруйнований.

Махінації зі зміною категорій постраждалих будинків помічені і в Івано-Франківській області. Так, районна комісія села Підпечери запропонувала перевести із другої категорії в третю відразу 11 будинків. Це дозволило б "заощадити" майже 165 тисяч гривень.

Мертві душі



Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко відзначив численні маніпуляції зі списками потерпілих, яким повинні компенсувати збитки від паводка. Часто в них виявляються жителі сіл, які померли 2-3 роки тому. Дійшло до того, що деякі співробітники райдержадміністрацій вписують до списків своїх родичів. Наприклад, у селі Клубовці (Івано-Франківська область) незаконну компенсацію в розмірі 5 тисяч гривень одержала дружина секретаря сільради.

На компенсаціях заробляють і потерпілі. У департаменті зв'язків із громадськістю Івано-Франківського управління МВС розповідають, що виявили факт завищення площі потерпілого від паводка посіву. "Одне з підприємств вказало суму компенсації 600 тисяч гривень. Після перевірки виявилося, що реальний збиток склав 325 тисяч", - повідомляють міліціонери.

За матеріалами: "Діло"
old_editor, 21.08.2008 22:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини