Збитки Яворівських ліжникарів — вода забрала валила

У Яворові Косівського району — столиці гуцульського ліжникарства — нарікають на ще одну шкоду, завдану стихією: вода забрала чотири з п'яти валил, які необхідні для виробництва ліжників. Серед збитків і втрачені сінокоси. Є загроза зсувів і просідань землі, в деяких місцях Рибниця змінила русла. Чи зможуть все це горянам компенсувати? Наразі насамперед компенсація іде на зруйновані будинки. А таких у Яворові до трьох десятків.

Та і за валилами люди шкодують. Тепер на одне вціліле — черга. А без обробки, коли у валилі вода, як у пральній машинці, прокручує ліжник 8-10 годин, він не буде таким якісним. Від цього залежить його щільність, а отже і якість. А зробити валило — непроста і дороговартісна справа. Треба і каменю, і дерева, і техніки.

Рік тому в Яворові повінь теж зруйнувала валила. Три з них так і не відновили. В селі поговорюють, що і з цих 5 валил не всі відбудують. Були часи, коли у Яворові чи не в кожній хаті ткали ліжники. Тепер ще набереться кількасот майстрів. Але є і такі, що полишили цей бізнес. Кажуть, на ліжнику заробіток невеликий — 30 грн., а це півтижня клопіткої роботи. Чи не стане ліжникарів ще менше?

old_editor, 12.08.2008 02:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини