Лісівники не погоджуються зі звинуваченнями, що повінь — від вирубування лісів

26 млн. грн. збитків зазнали від стихійного лиха підприємства Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства. Стверджують, що вони першими відчули удар стихії: зруйновано кожний сьомий кілометр доріг, більше 150 мостів. До 55 лісництв повністю або частково нема доступу до лісового фонду. Інші руйнування: замулення лісових розсадників та культур, пошкодження інкубатора рибного господарства, вода знищила підвісні лавки та трапи, забрала лісопродукцію.

На Прикарпаття прибув голова Держкомлісгоспу Микола Тимошенко. Він не погоджується зі звинувачуваннями, що основна причина стихії — вирубування лісів. Хоча частково лісівники вину визнають. Основна ж причина — природні фактори. Адже за два дні випала двохмісячна норма опадів, ще й на таку велику кількість річок, як на Прикарпатті — 8 тис. 300. „Таку кількість опадів ліс не міг зрегулювати”, — зазначив директор Українського науково-дослідного Інституту гірського лісівництва, доктор біологічних наук, професор Василь Парпан. Хоча визнає, що негативно впливають суцільні рубки (та вони становлять лише 1%), технологія лісозаготівель. Тож стратегічне завдання — зміна технології рубок, вироблення екосистемного підходу до ведення лісового господарства.

А керівник обласного лісового управління Олексій Голубчак навів цифри, що тепер рубаємо найменше за всі роки. То, може, справа не в тому, що рубають ліс а в тому, як рубають?

Керівник Держкомлісгоспу Микола Тимошенко відвідав найбільш постраждалі лісгоспи — Надвірнянський, Делятинський, Ворохтянський, Озерянський, Верховинський, Краснянський, Гринявський.

Надано допомогу родинам лісничих, які постраждали від негоди. Приміром робітниці лісопильної дільниці Делятинського лісгоспу М.Римарук надали матеріальну допомогу 2 тис. грн. та оплатили 10 куб. м пиломатеріалів для відновлення будинку. 3 тис. грн. і 40 куб. м — допомога родині Кириченків з Ворохтянського лісгоспу. По 2 тис. грн. тримали П.Кіцюк та П.Голінбовський з Устерік.

old_editor, 07.08.2008 00:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини