В Коломиї відкрилась виставка «Нашого цвіту по всьому світу»

Меморіальну експозиція пам’яті лінгвіста, літературознавця, історика, фольклориста, етнографа і художника Василя Ніньовського розгорнута в музеї історії міста Коломиї. Це вже друга експозиція в рамках циклу «Нашого цвіту по всьому світу».

Василь Ніньовський родом з Жукотина Коломийського району. Виріс в простій селянській сім’ї разом з п’ятьма іншими дітьми. Навчався в одній із коломийських шкіл. Закінчив вчительську семінарію в Заліщиках. В 40-річному віці його заарештувала радянська влада, засудивши до страти. Уникнути смерті вдалося чудом – уже був в могилі в Дем’яновому Лазі.

Про своє перебування у радянських та німецьких концтаборах Василь Ніньовський написав книгу спогадів «Відлуння ленінського пекла». Другу половину свого життя провів у Канаді, де отримав звання магістра лінгвістичних наук та вчений ступінь доктора славістики. Уклав перший в історії національного мовознавства «Український зворотний словник». В похилому віці занедужав і був прикутий до ліжка. Завжди мріяв повернутися на Батьківщину, але живим не судилося.

Меморіальні експозиції в Коломийському музеї, приурочені уродженцям Коломийщини, почали організовувати нещодавно. Перша така була про уродженця Коломиї, англійського інженера-архітектора Яна Шелепета. Наразі в музеї історії міста Коломиї готуються до відкриття експозицій доктора Степан Зощука та науковця Михайла Андріїшина.
old_editor, 22.07.2008 19:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини