Паспортизація пам'яток архітектури: щоб знати, що берегти

50 тис. грн. виділила обласна рада на паспортизацію пам'яток архітектури Прикарпаття. Йдеться не лише про пам'ятки національного значення, а й місцевого. Можливо, ввійдуть і такі, що наразі такого статусу не мають.

За словами начальника управління культури облдержадміністрації Володимира Федорака, за кількістю таких пам'яток Івано-Франківщина входить у трійку найбагатших областей за культурною спадщиною. Це замки, палаци, фортифікаційні споруди, зразки промислової архітектури: млини, ґуральні. Паспортизація допоможе їх облікувати, визначити, в якому вони стані, а значить, і зберегти. Після цього потрібні відповідні кроки, щоб реально рятувати пам'ятки від руйнування, від розкрадання, зокрема і „чорними археологами”.

В області діють програми з охорони культурної спадщини і з опіки над замками і палацами. Спільно з науковцями Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника розроблена програма "Етнокультурні процеси". З викладачів і студентів Інституту історії і політології буде створена археологічна група, яка досліджуватиме старі замки і палаци.
old_editor, 16.07.2008 23:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини