Міністр охорони здоров'я Василь Князевич проти будівництва великої лікарні у Тисмениці

Алогічним вважає міністр охорони здоров'я Василь Князевич будівництво великої лікарні у Тисмениці. Мовляв, місто зовсім близько біля обласного центру і раціональнішим було б отримувати екстрену допомогу звідси, ніж утримувати лікувальний заклад. Як на нього, достатньо було б ФАПу. А в майбутньому, можливо, і ФАПи будуть замінені медпунктами.

Про своє бачення реформування галузі розповів міністр під час зустрічі в обласній клінічній лікарні з медичною громадськістю області.

Якщо коротко про пріоритети, які він окреслив, то це: якісні зміни у підготовці медичних працівників, розвиток сільської медицини, прийняття Закону про медичне страхування, створення спеціалізованих центрів і університетських клінік, активна боротьба з туберкульозом, ВІЛ/Снідом, наркоманією, зміни у стосунках лікар-пацієнт. Щодо останнього, то Василь Князевич вважає, що наразі ці стосунки не регламентовані, не захищені ні пацієнти, ні медичні працівники. Звідси, на думку головного медика держави, корумпованість медицини, породжена тим, що лікарю не забезпечені гідне життя і гідна зарплата. Певні надії на зміни, починаючи уже з системи підготовки медпрацівників, пов'язані з незалежним тестуванням. Міністр, приміром, проти пільг інвалідам чи цільових направлень і за те, щоб до ІІІ курсу вчились у вузах всі бажаючі, а потім - жорсткий відбір. З прикрістю говорив про високу смертність від серцево-судинних захворювань, травм, самогубств, про те, що за тривалістю життя ми відстаємо від розвинутих країн на 10 років. Тож основні завдання в медицині міністр окреслив так: розробка стратегії охорони здоров'я і реформування галузі, хоча визнає: у часі це не менше 5 років.

Василь Князевич під час перебування на Прикарпатті відвідав Тисменицьку і Яремчанську лікарні, ознайомився з роботою університетської клініки, зустрівся з керівництвом області. Провідав він також потерпілих від вибуху в Болехівській лікарні, які зараз знаходяться в обласній клінічній лікарні. В Болехові ж наступного після трагедії дня побував заступник міністра охорони здоров'я Зіновій Митник.

old_editor, 16.07.2008 13:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини