Статусом найзручнішого міста для життя Івано-Франківськ поступився Чернівцям

Журнал «Фокус» вже другий рік поспіль аналізує умови життя в 55 найбільших містах більш ніж за десятьма параметрами.

У результаті найкращим містом України визнані Чернівці, які і минулого року потрапили до п'ятірки. На другому місці опинився Київ, третю позицію займає курортна Ялта.

Цікаво, що в першій десятці в основному представлені міста західних регіонів, а великі промислові центри сходу опинилися внизу списку: Дніпропетровськ (44-е місце), Донецьк (46), Харків (50). Останнє, 55-е, місце займає Запоріжжя.

В окремих номінаціях були і свої переможці:

Київ – як і в торішньому рейтингу – залишається найпривабливішим містом як для інвесторів, так і для туристів. Тут найнижчий рівень безробіття і найвищі зарплати. На кожного киянина витрачається найбільше бюджетних коштів. І не дивно, що в нашій столиці найбільший міграційний приріст.

Керч стала лідером за розвитком інфраструктури.

Чернігів отримав титул найбільш екологічно чистого.

У Коломиї – найнижчий рівень злочинності.

У Сімферополі – найдоступніші житлово-комунальні послуги.

Судак – місто з найвищою концентрацією історичних і культурних об'єктів.



ТОП-10 кращих міст країни


1. Чернівці

2. Київ

3. Ялта

4. Чернігів

5. Івано-Франківськ

6. Мукачево

7. Трускавец

8. Іллічівськ

9. Львів

10. Луцьк

Міста оцінювалися за інфраструктурою (кількістю дитячих садків, шкіл, лікарень, супермаркетів і ринків), враховуючи рівень впорядкування, екологію, злочинність, безробіття, інвестиційну і туристичну привабливість.

Соціальний аспект аналізу торкнувся середньої зарплати, вартості житлово-комунальних послуг, середньої вартості квадратного метра, яка характеризує доступність житла, кількість вищих навчальних закладів III і IV рівнів акредитації, а також кількість театрів і кінотеатрів, будинків і палаців культури, пам'ятників архітектури, історії і археології та історико-культурних заповідників.

Досліджували і ділові можливості міст – кількість підприємств і приватних підприємців, а також рівень проникнення банківських послуг, суми, які виділяються з міського бюджету, і міграцію населення.

ТОП-55 міст України

Чернівці, Київ, Ялта, Чернігів, Івано-Франківськ, Мукачево, Трускавец, Іллічівськ, Львів, Луцьк, Ірпінь, Севастополь, Кам'янець-Подільський, Коломия, Хмельницький, Сімферополь, Ужгород, Переяслав-Хмельницький, Полтава, Одеса, Тернопіль, Свалява, Миргород, Кіровоград, Біла Церква, Феодосія, Миколаїв, Умань, Острог, Нетішин, Суми, Черкаси, Житомир, Южноукраїнськ, Алушта, Вінниця, Енергодар, Бориспіль, Херсон, Судак, Вишгород, Дніпропетровськ, Маріуполь, Донецьк, Керч, Кременчук, Бровари, Харків, Бердянськ, Артемівськ, Євпаторія, Луганськ, Запоріжжя.

За матеріалами видання "Фокус"
old_editor, 27.06.2008 19:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини