Поблизу Івано-Франківська з'явиться пам'ятник Тризубому Стасу

28 червня на кладовищі Дем’янів Лаз, що під Івано-Франківськом відбудеться відкриття пам’ятника українському барду, письменнику та громадському діячеві Тризубому Стасу (Станіславу Щербатих, 1948-2007) на його могилі. О 19.00 в обласній філармонії відбудуться урочистості пам’яті митця. Про це 23 червня ЗІКу повідомили у Клубі авторської пісні імені Тризубого Стаса.

В урочистостях візьмуть участь відомі івано-франківські барди Зоя Слободян, Левко Бондар, Леся Соболевська, Костянтин Федорів, Стефко Оребець, Остап Федоришин з театру “Не журись” з міста Львова, кияни Сергій Мороз, Ігор Якубовський, Ігор Жук, Олександр Смик з Рівного, Василь Врублевський, Ірина та Володимир Шинкаруки з Житомира та інші.

На вечорі пам’яті буде продемонстровано кінострічку за участю Тризубого Стаса “Тепер я в пісні. Я – живий!” – спогади його дружини Марії, друзів, невелика частина пісенних текстів Стаса із книги “Історія України в гумористичній авторській пісні”.



Довідка ЗІКу:


Народжений у 1948 році на Алтаї (Росія) Станіслав Щербатих мешкав і творив у Івано-Франківську впродовж 47 років (закінчив тамтешній інститут нафти і газу). Співпрацював з популярним театром пісні “Не журись!” (Львів) – був його учасником і актором. В останні роки життя митець мешкав з родиною у Києві. Автор роману іронічної фантастики “Нічийна земля” (виданий в 1998 р.). Наприкінці життя видав збірник пісень “Я повертаюсь”. У першому – зібрані пісні, що були створені напередодні “Червоної Рути – 1989” (“Повний абзац”, “Демократизація”, “Ангола”). Помер Тризубий Стас – Станіслав Щербатих 29 січня 2007 року – за рік до свого 60-ліття. Похований на кладовищі в Дем’яновому Лазі в Івано-Франківську.

За словами Тризубого Стаса, він завжди мав три “зуби”: один “зуб” на КПРС, другий – на комсомол, третій – на “профсоюз”.

Помер Стас Тризубий від інсульту у 58 річному віці орієнтовно 26-27 січня 2007 року у своїй київській квартирі. Точна дата смерті не встановлена, оскільки протягом декількох днів у квартирі, крім Станіслава Щербатих, нікого не було. 29 січня 2007 року у Греко-Католицькій церкві на Аскольдовій могилі (Київ) відбулася панахида по Станіславу Щербатих. Поховали Стаса Тризубого в Дем’яновому Лазі в Івано-Франківську.

Останній концерт Стаса Тризубого відбувся у Києві 19 січня 2007 року. Після його смерті Івано-Франківський обласний клуб авторської пісні, яким керує бард Петро Федоров, названо іменем Тризубого Стаса. За походженням він був росіянином, народився в Алтайському краю. Ще в дитинстві з батьками переїхав до Івано-Франківська. Стас Тризубий - володар Гран-прі фестивалю "Оберіг", автор відомих сатиричних пісень “Співці нової днини”, “Демократизація”, “Повний абзац”, “Ангола”, “Верблюди” та багатьох інших.

Джерело: ZIK
old_editor, 24.06.2008 20:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини