В Україні очікується дефіцит м'яса

Через закриття компаній, які імпортували м'ясо, очікується збільшення дефіциту сировини на українському ринку продуктів харчування, зокрема, дефіциту м'яса та м'ясопродуктів, пише газета Діло.

За інформацією видавництва, всі чотири компанії, які ввозили м'ясо і працювали у Вільних економічних зонах за давальницькими схемами, припинили своє існування. Компанії працювали в основному в Донецькій області, а тому їхнє закриття істотно вплинуло на цінову ситуацію в регіоні, адже "давальці" виробляли більше 25% всієї м'ясної продукції Донбасу.

Представники вітчизняних м’ясовиробничих компаній заявляють, що не одержать від даної ситуації дивідендів. На їхню думку, просто придуманий новий спосіб ввозити "сіре" м'ясо в Україну. "Спочатку вони працювали через ВЕК, потім за давальницькими схемами, а зараз хочуть ввозити м'ясо під видом кісток", - говорить директор корпорації Тваринпром Сергій Гнатюк, в інтерв'ю газеті.

Що стосується самих цін, то за інформацією Дела, у зв'язку з різким скороченням поголів'я великої рогатої худоби і свиней, жорсткістю контролю державних кордонів відносно контрабанди м'яса закупівельна ціна в живій вазі виросла на 1,5-3,0 гривні за кілограм.

Щоб стабілізувати ситуацію на ринку, уряд планує ввести в країну 350 тисяч тонн м'яса по нульовій митній ставці. Однак проти подібної ініціативи виступає Президент Віктор Ющенко, а також не в захваті від неї місцеві виробники. На їхню думку, вихід із кризової ситуації можливий при розвитку власних сировинних баз м’ясопереробними підприємствами.

Варто відзначити, що Асоціація Союз птахівників України прогнозувала найближчим часом збільшення цін на м'ясо птиці.
old_editor, 12.04.2008 09:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини