В Івано-Франківську припинено роботу конвертаційного центру

Незаконна конвертація коштів є одним із найпоширеніших і прибуткових видів нелегального бізнесу. Проникнення доходів, одержаних злочинним шляхом, у легальну економіку призводить до її криміналізації, створює загрозу національній і економічній безпеці країни.

Використовуючи цілий арсенал засобів для запобігання розкрадання державної скарбниці, працівники податкової служби розплутують хитросплетені схеми конвертцентрів, через які у тінь потрапляє левова частка незаконно зароблених грошей. Податківці спрямовують зусилля не лише на виявлення окремих фірм, а й на встановлення осіб або цілих злочинних груп, для яких процеси створення та функціонування “фіктивних” суб’єктів підприємницької діяльності стали власним бізнесом.

Так, нещодавно, за матеріалами перевірки працівників податкової міліції було порушено кримінальну справу за ч.1 ст. 209 КК України відносно приватного підприємця, який одночасно є і директором одного з приватних підприємств нашого міста.

Проведеною перевіркою встановлено, що вказана посадова особа умисно, з корисливих мотивів, торік отримала грошові кошти в сумі 185 тис. грн. від ряду київських фірм за ніби-то реалізовані товари та надані послуги. Вказані фінансово-господарські операції по податковому обліку відображено не було. До податкової інспекції за місцем реєстрації (м.Київ) цими фірмами було подано декларації про відсутність фінансово-господарської діяльності.

Під час допиту службових осіб та обстеження території приватного підприємства встановлено, що продукція на вищевказані підприємства не поставлялась, роботи не виконувались, послуги не надавались, а директором виписувались податкові накладні з метою штучного формування податкового кредиту та мінімізації податкових зобов’язань. В подальшому кошти, отримані злочинним шляхом від здійснення безтоварних операцій в сумі 185 тис. грн., були легалізовані шляхом проведення фіктивних фінансово-господарських операцій по придбанню продукції і в подальшому конвертовані в готівку.

На даний час по цій кримінальній справі ведеться слідство, вживаються заходи по відшкодуванню завданих державі збитків.

Протягом січня-квітня поточного року працівниками головного відділу податкової міліції ДПІ в м.Івано-Франківську викрито діяльність 18 фірм з ознаками “фіктивності” та 1 конвертаційного центру. До бюджету стягнуто 8,9 тис.грн. По факту легалізації (відмивання) грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, порушено 2 кримінальних справи.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області
old_editor, 03.06.2008 14:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини