Євро-2008 покажуть на Першому національному

У п'ятницю Національна телевізійна компанія України (НТКУ) підписала контракт із німецькою компанією Sport Fіve, яка представляє інтереси UEFA, і отримала права на трансляцію матчів чемпіонату Європи з футболу 2008 року в загальнонаціональній телемережі.



За два місяці до початку чемпіонату Європи-2008, що пройде в Австрії та Швейцарії, керівництву НТКУ вдалося домовитися із представниками UEFA - німецькою компанією Sport Fіve – щодо купівлі прав на трансляцію першості континенту на загальнонаціональних каналах. У п'ятницю був підписаний відповідний контракт, згідно з яким українська сторона повинна заплатити 4 млн євро.



Учора виконуючий обов'язки президента НТКУ Василь Ілащук заявив, що основною проблемою у переговорах з Sport Fіve стала не стільки висока ціна угоди, скільки можливість продажу НТКУ прав на показ частини матчів іншим українськими телекомпаніям.



Передбачається, що на Першому національному глядачі побачать 21 матч, а права ще на десять ігор НТКУ продасть телекомпаніям. Пан Ілащук сказав, що кращі матчі Перший національний залишить собі, а на інші телеканали будуть продані чотири зустрічі останнього туру групового етапу (по два матчі в кожній групі проходитимуть одночасно) і ще шість зустрічей, які будуть починатися о 22:00 - у зв'язку з тим, що з 23:00 ефірний час на частоті Першого національного, належить телекомпанії Ера.



А от президент компанії Поверхность Віктор Самойленко розповів, що насправді попередня угода між НТКУ й Sport Fіve про трансляцію чемпіонату Європи була підписана ще торік - до того, як стало ясно, що збірна України не гратиме на Євро-2008. За його словами, НТКУ намагалася домогтися зниження вартості трансляцій після вильоту української національної команди, але їй це не вдалося. "Була підписана попередня заявка, що фактично й була контрактом. Sport Fіve юридично вдалося це обґрунтувати", - зазначив Самойленко.



Екс-комерційний директор телеканалу Інтер Віктор Котеленець, який працював на телеканалі, коли той транслював матчі Мундіаля 2006 року наголосив, що відсутність збірної України на Євро-2008 істотно знизить рейтинги трансляцій.



"Тоді на іграх збірної України рейтинги зашкалювали - частка доходила до 60% за середнього показника 30% на трансляціях інших матчів",- сказав Котеленець. Він додав, що на Інтері, де транслювали кращі матчі, рейтинг становив вісім- дев'ять пунктів, а на ІCTV - три пункти й частка - 15%.



Права на трансляцію Євро-2008 у платній телемережі (кабельне та супутникове телебачення) ще торік викупила компанія Поверхность. Самойленко не зміг відповісти, яких рейтингів варто чекати від трансляцій на своїх каналах, і назвав придбання роботою на майбутнє. Він наголосив, що права на матчі Євро-2008 Поверхность продавати нікому не буде, а покаже всі ігри на одному з п'яти своїх каналів у прямому ефірі.

За матеріалами КоммерсантЪ-Украина
old_editor, 12.04.2008 09:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини