Івано-Франківське ОДОСП "Княгинин" планують розділити — і приватизувати?

На схилі літ великого Бенджаміна Франкліна осяяло: "У цьому світі неминучі лише смерть і податки". Старий думав, що знає життя і нічого особливо нового під сонцем не трапляється. Але у світі, котрий він розумів, ще не народилися ефективні топ-менеджери й кмітливі урядовці, які сьогодні нехай і не намалювали сірі схеми ухилення від смерті, зате досконало навчилися множити на нуль податки разом з законом і ділити державне майно.



Поділяй і володарюй


"Живих" промислових активів державної власності, які могли б зацікавити приватного інвестора, на Прикарпатті майже не залишилося. В обласному центрі такий об'єкт всього один — Обласне державне об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Княгинин" (ОДОСП). Франківчани досі згадують досконалий смак місцевої горілки, яка вважалася однією з найкращих в Союзі. Тепер події на підприємстві й довкола нього можуть свідчити про інтенсивну підготовку об'єкта до тіньової приватизації. Наприкінці березня цього року від Івано-Франківської облдержадміністрації до Міністерства аграрної політики України надійшов лист за підписом першого заступника губернатора Юрія Бодоряка з пропозицією реорганізувати об'єднання. Кілька перших речень заступник наполегливо тішиться "здобутками" "Княгинина" протягом 2007 року. Юрій Олексійович обережно добирає "правильні" показники і старанно обходить неприємні. За його логікою, для повного економічного чуда на спиртоб'єднанні бракує лише невеличкої реорганізації — розділення на два державні підприємства. Аналогічного листа приблизно в той самий час надіслав до міністерства і Руслан Гайда, директор "Княгинина". Але автори так і не спромоглися пояснити, яким чином саме по собі розділення сприятиме чудесному "підвищенню ефективності" підприємства.

За інформацією "ГК", задум розділювачів полягає у відокремленні "здорових", привабливих активів від "мертвих", збиткових. До других належить занедбане спиртове і дріжджове виробництво на заводі, яке нинішнє керівництво не зуміло підняти. По-справжньому ініціаторів поділу тягне до горілки — розливу й збуту. Отже, у результаті реструктуризації мали б народитися ДП "Івано-Франківський спиртзавод" і ДП "Івано-Франківський лікеро-горілчаний завод "Княгинин". Як свідчить сумний вітчизняний досвід, такий розділ може стати першим етапом сценарію з виведення цінних активів у приватні руки. Передбачити палкі заперечення від самого Юрія Бодоряка чи нинішнього директора ОДОСП Руслана Гайди не складно. Основним мало б бути таке: ОДОСП — виробник спирту і лікеро-горілчаних виробів, а отже, є об'єктом загальнодержавного значення і входить до переліку підприємств, що приватизації не підлягають. Читайте, мовляв, ст. 5 Закону України "Про приватизацію державного майна" — і крапка. Радо погоджуємося, але про всяк випадок зазирнімо й до "Переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації", затвердженого ВРУ в 1999 р. І — сюрприз! Обласне державне об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Княгинин" у списку заборонених для приватизації підприємств відсутнє! Ясна річ, що в згадані у переліку Державний виробничо-комерційний комбінат "Івано-Франківськспирт", Залучанський спиртовий завод та Підгайчицький спиртовий завод якраз і складали ОДОСП, причому аж до 2004-го. Того року об'єднання розформували і спиртзаводи підпорядкували напряму Державному концерну "Укрспирт". Від об'єднання лишилася лише назва. Отже, насправді нинішній "Княгинин" — це і є колишній Державний виробничо-комерційний комбінат "Івано-Франківськспирт", що входить до заборонного переліку. Це зрозуміло, якщо керуватися здоровим глуздом. Якщо ж чіплятися до формальностей, назва ОДОСП в заборонному списку не фігурує. Тим більше там не буде двох задуманих ДП — "Івано-Франківського спиртзаводу" й "Івано-Франківського лікеро-горілчаного заводу"…

На кого повісять "здобутки"?

Успіхи, якими нахваляються Р. Д. Гайда і Ю. О. Бодоряк, — захоплююча тема, сама по собі варта окремого розслідування. Вона не залишила байдужим навіть Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики і земельних відносин. 15 травня Комітет викликав на килим В. В. Сосницького, першого заступника голови Держконценру "Укрспирт", що підпорядкований мінагрополітики. І хоча до складу концерну входять аж 76 державних спиртзаводів і 4 лікеро-горілчаних, франківське ОДОСП та його керівник видалися депутатам гідними окремої згадки у рішенні Комітету.

"Ситуацію, що склалася на сьогодні у спиртовій галузі, можна назвати кризовою", — йдеться у висновку Комітету. "Укрспирт" не виконує своїх завдань: за підсумками 2007 року, кожне третє підприємство галузі виявилося збитковим, у 2008 році взагалі зупинилися 38 підприємств, виробничі потужності використовуються лише на 58%. Комітет застерігає, що кошти з підприємств галузі вимиваються через різні сумнівні схеми — і особливо це стосується Івано-Франківського ОДОСП.

Так, недавно перевірка Контрольно-ревізійного управління в Івано-Франківській області виявила, що деяким посередникам-реалізаторам ОДОСП відпускає горілчані вироби за нижчою, ніж для інших покупців, ціною. Такий улюблений посередник у керівництва заводу один — ТОВ "Галичина-Табак". Згідно із актом перевірки КРУ, протягом 2006 — першого кварталу 2007 року "Галичина-Табак" платила заводу на від 3 до 74 коп. за пляшку горілки менше, ніж інші реалізатори. Збитки об'єднання за цей період оцінено в 1, 017 млн. грн.

Сентимент Руслана Гайди до "Галичини-Табак" пояснюється просто: фірму очолює дружина Анатолія Сухомлина, що в 2006 році очолював ДК "Укрспирт" і призначав Р. Гайду директором Об'єднання, до того ж з грубими порушеннями законодавства. Хіба сміє Руслан Дмитрович не віддячити патрону?

"Така схема роботи підприємства, без створення власної торгової та маркетингової мережі, не дає змоги залучити кошти на розвиток підприємства, дозволяючи водночас одержувати надприбутки посередникам", — йдеться в рішенні Комітету.

Втім, деякі непересічні "здобутки" місцевих спиртовиків нардепи так і не догледіли. На сьогодні Франківське ОДОСП — практично банкрут. Зрештою, справа про банкрутство навіть була порушена — ще в 2003 році. Призначено розпорядника майна, затверджено реєстр вимог кредиторів… Однак наприкінці 2006 року рішенням суду реєстр розширено — до нього включено ще й ДПІ Івано-Франківська, якій ОДОСП заборгував податків на суму 13,6 млн. грн. І хоча пізніше Львівський апеляційний суд, а потім, у травні 2007 року, і Вищий господарський суд України вимоги податкової визнали безпідставними, ДПІ встигла в 2006 році підписати з ОДОСП мирову угоду. Сьогодні угода оспорюється в суді: якщо ДПІ незаконно включена до реєстру кредиторів, то й угода не може вважатися правочинною. В усій цій судовій тяганині впадає в око дивовижна поблажливість міських податківців до ОДОСП. В той час, коли інспектори й керівництво ДПІ не соромляться вимагати в підприємців сплачувати податки наперед, Об'єднанню вони готові давати відстрочку! Звідки раптом така не характерна для податківців великодушність? Чим Руслану Дмитровичу вдалося розчулити суворих фіскалів?

Як би не було, у випадку розділення ОДОСП "здобуток" на суму 13,6 млн. грн. податкового боргу швидше за все приготувались повісити на "мертвий", нікому не цікавий уламок ОДСП — спиртове виробництво. Поки за його долю в держави болітиме голова, не обтяжений боргами розлив горілки приноситиме за вищезгаданими схемами мільйонні прибутки так званому менеджменту.

Рецепт від похмілля

Зупинити такий сценарій ще можна. Сьогодні взагалі ще можна витягнути з тяжкого корупційного похмілля усю спиртово-горілчану галузь. Кілька пропозицій зробив парламентський Комітет з питань аграрної політики і земельних відносин, і вони прості. Для початку СБУ, прокуратурі, МВС слід провести глибокі перевірки і зменшити зловживання. Звільнити тих керівників заводів, що були призначені з порушенням законодавства. До речі, це безпосередньо стосується директора Івано-Франківського ОДОСП Руслана Гайди, незаконність призначення якого своїм рішенням від 26.09.2007 підтвердив Шевченківський районний суд м. Києва. На сьогодні рішення апеляційної інстанції ще не винесене.

Після кадрового очищення Верховна Рада обіцяє розглянути низку законопроектів, які запровадять в корумпованій галузі ринкові правила гри. Вже через кілька днів на розгляд парламенту буде внесено законопроект про демонополізацію спиртової галузі. Голова комітету Микола Присяжнюк сподівається, що це звільнить галузь від свавілля чиновників і "смотрящих", які обсіли держпідприємства і за сірими схемами виводять з них кошти.



Андрій СОВА
,

"Галицький Кореспондент", № 20, 29 травня 2008р.
old_editor, 29.05.2008 21:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини