В Карпатах землю скуповують уже не гектарами, а горами

Мода на Карпати триває. Землю там скуповують навіть уже не гектарами, а горами. Швидкість, з якою скуповують Карпати, вражає. Тільки за останні 5 років кількість приватизованої гірської землі зросла в десятеро. В районі популярного курорту Яремче ціна однієї сотки сягає 14.000 євро. Але навіть за такі гроші купити землю важко. Причому, як стверджують місцеві мешканці, чи не кожен український політик має у горах свій власний маєток. Скільки землі у горах вже прибрали до рук, — з'ясовували журналісти телепрограми "Агенти впливу", яка виходить на телеканалі "Інтер".

Площа лісів, що належать державі, вже майже тридцять років незмінна. Агенти впливу попросили показати детальну мапу лісового масиву Карпат. Тут добре видно, білі плями – городи селян, вони не належать лісу, і купити їх можна цілком законно.

Але щодо приватизації місцевими мешканцями землі тут розгортається справжня драма. Документи на володіння землею люди не можуть отримати більше двох років. Весь цей час міськрада знаходить все нові відмовки. Спочатку казали – оце ліс, а його приватизувати не можна. Але ось довідка від «Лісгоспу» - це не ліс («не входять в межі парку» - з документу). Остання відмовка – міськрада чекає на генеральний план забудови Яремче. Згідно з ним, гора має увійти в межі міста, і тоді землю можна приватизувати, а поки генплану нема, ця гора нібито не є власністю міста. Але тут кілька невідповідностей. На горі живуть люди, що мають адресу: місто Яремче. Тобто, гора вже у межах населеного пункту. Одну з ділянок таки дозволили приватизувати родичці місцевого депутата. Але найголовніше – генеральний план Яремче вже три роки існує. Весь цей час міськрада його просто не затверджує.

Підсумовуючи побачене і почуте, журналіст Тетяна Шуліка говорить: "Люди кажуть – їхню землю вже давно продали, тому міськрада і не видає їм акти. Новий господар нібито побудує тут канатну дорогу. А поки високо у горах триває суперечка, дід Іван втілив мрію про канатну дорогу на власному городі. Ось так він доправляє з долини гній і сіно. І діду байдуже, кому належить його город".

Телепрограма "Агенти впливу", "Інтер", 26 травня 2008р.

P.S. В неділю, 1 червня, в Яремче відбудуться позачергові вибори міського голови, так як екс-мер Микола Палійчук з жовтня 2007р. обіймає посаду голови Івано-Франківської облдержадміністрації. І не секрет, що в основі яремчанських виборів — земельні питання. Тож, хто буде мером престижної Яремчі, невдовзі побачимо...
old_editor, 29.05.2008 16:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини