"Гуцульщина" відступить "вище в гори"?

Влада робить чергову спробу покласти край майже шестирічному земельному конфлікту між Національним природним парком "Гуцульщина" і Косівською райрадою та низкою сільських рад. Як стало відомо "ГК", Івано-Франківською обласною державною адміністрацією прийнято рішення погодити межі парку в два етапи.

На першому етапі зі спірних 7 тис. 606 га, що мають бути вилучені у землекористувачів і надані парку в постійне користування, затвердять понад 4 тис. га. Решту залишать нинішнім користувачам. При цьому територія національного парку "Гуцульщина", визначена указом президента, не повинна зменшитися. Тому другим етапом межі парку планують розширити, пішовши "вище в гори". Куди "вище" — наразі достеменно невідомо ні працівникам парку, ні, здається, самій владі. Як кажуть чиновники, "питання вивчається". Очікується, що рішення будуть прийняті 3 червня, коли в Косові відбудеться виїзне засідання спеціальної міжвідомчої комісії, створеної Кабміном саме для розв'язання косівської проблеми. Двоетапний план з погодження земель НПП попередньо вже начебто отримав "добро" в Києві. Втім, хто від цього виграє — національний парк чи його противники — говорити передчасно.

До 25 травня Міністерство охорони природного навколишнього середовища зобов'язало обласне управління земельних ресурсів видати "Гуцульщині" державний акт по восьми сільських радах, які раніше здійснили узгодження площ і земель лісового фонду для передачі паркові. Очікувалося, що відповідний проект рішення винесуть на найближчу сесію обласної ради. Натомість — ні державного акту, ні проекту рішення. Зате є черговий прецедент: одна з восьми сільських рад, Шешорська, на позачерговій сесії 11 травня вирішила звернутися в суд про відміну відведення земель парку. Отже, протистояння пішло по новому колу?

За цих обставин "Гуцульщина" добивається виходу Указу Президента "Про невідкладні заходи щодо забезпечення додержання законодавства у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду України. Подібний Указ видавав раніше Леонід Кучма, і стосувався він Шацького національного природного парку у Волинській області. Там теж свого часу спостерігалися факти незаконної передачі в приватну власність земельних ділянок та самовільного будівництва на території природно-заповідного фонду. На думку керівництва парку, такий указ міг би остудити деякі гарячі голови, які блокують роботу НПП. Втім, далі звичних доручень місцевій владі та "вимог щодо активізації роботи" в напрямку виконання указу про створення національного парку президент не йде.

Нещодавно в Косові відбулася зустріч голови ОДА Миколи Палійчука з президією Косівської районної ради, де обговорювалося затвердження меж парку. Представники НПП участі в нараді не брали. Президія райради їх просто "забула" запросити. Відповідно і гра велася в одні ворота… Так, у відкритому зверненні президії до Миколи Палійчука та голови обласної ради Ігоря Олійника, від 17 травня цього року доцільність відведення земель лісового фонду в користування НПП "Гуцульщина" в черговий раз піддається сумніву. Нагадаємо, хоча рішення про створення Національного природного парку прийняте ще в 1998 році Косівською районною радою одноголосно, сьогодні райрада розділена на тих, хто "за", і тих, хто "проти" "Гуцульщини". Президія районної ради і частина депкорпусу — проти, інша половина, а це 39 депутатів, представників БЮТ, НРУ і Соцпартії, — за. Останні теж зробили відповідне звернення до керівників області.

"Конкретні кроки нового керівництва Івано-Франківської ОДА щодо приведення ситуації навколо НПП "Гуцульщина" у відповідність до чинного законодавства України, підготовка відповідних документів на сесію Івано-Франківської обласної ради — вкрай необхідні заходи… Переконливо просимо не зважати на деструктивні дії президії Косівської районної ради, а зробити все можливе, щоб нарешті поставити крапку в ганебній історії протидії органів місцевого самоврядування Косівського району виконанню Указу Президента України "Про створення Національного природного парку "Гуцульщина", — мовиться у зверненні.

Тим часом після зустрічі з губернатором дехто з опонентів Національного природного парку святкував перемогу. Їм начебто вдалося посіяти в губернаторському серці сумніви стосовно доцільності включення в межі НПП сотень гектарів присадибних ділянок, які на сьогодні є приватною власністю громадян. Мовляв, ніхто не погоджував із власниками ділянок межі парку, не питав, чи згідні вони на обмеження, які встановлює НПП. А як наслідок, власник ділянки не знає, як поводитись на ній, чи можна працювати, тож повинен іти на поклін до адміністрації парку, яка, мовляв, навіть не має документів на право користування землею, і питати дозволу з будь-якого приводу, побоюючись штрафів. З такими, м'яко кажучи, юридично небездоганними аргументами противники парку роблять ставку на сентимент губернатора до ґаздовитих земляків-гуцулів, для яких власний ґрунт — безперечна життєва вартість, ознака статусу й успішності.

Тепер зустріч з керівниками області ініціюватиме НПП "Гуцульщина"?

Василь СТЕФАНЧУК

"Галицький кореспондент", №20, 29 травня 2008р.
old_editor, 29.05.2008 13:44



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини