Івано-Франківська міська рада: труднощі діалогу

Або коли всі говорять, але вже ніхто нікого не чує

XXVII сесія Івано-Франківської міськради чим далі, тим більше загрожує перетворитись на безкінечну. В останній день минулого тижня і на початку цього відбулося вже два пленарних засідання. Нагадаємо, ця сесія була скликана на вимогу депутатського корпусу і перших два сесійних засідання пройшли без участі міського голови Віктора Анушкевичуса під головуванням секретаря Івано-Франківської міськради Василя Бойчука, за обрання якого головуючим на сесійному засіданні депутати проголосували в поіменному режимі.

День перший, п’ятниця, 23 травня 2008 року

Відбулося третє пленарне засідання XXVII сесії Івано-Франківської міськради, під час якого так нічого й не було вирішено. Адже всі основні події щодо складання присяги новими членами депкорпусу, затвердження порядку денного та розгляду перших тринадцяти його питань відбулися 20 травня.

Міський голова спробував домовитися з депутатами і узгодити позиції щодо питань, які були розглянуті за його відсутності. Для цього у сесії оголосили перерву і вирішили скликати погоджувальну раду. Сесійне засідання ж перенесли на наступну середу, 28 травня.

День другий, середа, 28 травня 2008 року

Як ніколи за останні півроку, на 10.00 ранку в залі засідань зібралися практично усі зареєстровані депутати Івано-Франківської міськради. Ще хвилин 15 ішли перемовини між головами фракцій безпосередньо в залі, після чого депутат-нашоукраїнець Олексій Зборовський звернувся до сидячого в президії секретаря міськради зі словами «Десята година 15 хвилин, давайте розпочинати сесію. Покличте чи занесіть міського голову!..». (Наскільки мені відомо, міський голова і сам може дійти до сесійно зали, а от шановні депутати, в тому числі і Олексій Адамович, вже призабули, що їм потрібно було інколи і по півтори години, щоб усім складом дійти до сесійної зали).На захист міського голови виступив лідер блоку «За Віктора Анушкевичуса», депутат Михайло Коник, який попросив виступаючого поводити себе коректно і «не починати з нічого щось».

Після цього в залі з’явився міський голова Віктор Анушкевичус і пристрасті нібито вляглися. Розпочалося обговорення варіантів «що робити далі?». Міський голова вніс на розгляд міськради свою пропозицію щодо варіантів роботи, яка полягала у тому, щоб пакетним голосуванням затвердити порядок денний, всі депутатські запити та питання, які були проголосовані 20 травня за його відсутності.

Це було потрібно тому, що рішення, прийняті 20 травня, і фактично саме проведення сесії, на його думку, є нелегітимними. Між іншим, рішення, прийняті на другому пленарному засіданні, головуючим Василем Бойчуком досі не підписані. А законодавство говорить, що рішення сесії має підписувати саме головуючий. Міський голова не може підписати ці рішення, адже не він головував на сесійному засіданні.

Таким чином, усе прийняте може так і залишитись лише на папірці, що не має жодної юридичної сили. Вносячи таку пропозицію, міський голова зазначив, що робить крок назустріч депутатському корпусу, додавши, що не заперечував проти реєстрації на сьогоднішньому сесійному засіданні шести нових депутатів. Говорячи це, він уточнив, що жодним чином не заперечує проти рішень, прийнятих 20 травня, а лише пропонує їх узаконити.

В іншому випадку, міський голова пообіцяв не відкликати свою позовну заяву до суду, в якій ідеться про визнання нелегітимною XXVII сесію і всі рішенння, що були протягом неї прийняті.

Проте, судячи з реакції депутатів, така пропозиція не знайшла підтримки. Іншу думку висловив депутат з фракції «Наша Україна» Сергій Борзов, запропонувавши зібрати погоджувальну раду за участю усіх присутніх депутатів, під час якої обговорити всі питання порядку денного, що, на його думку, потребують більш детального обговорення без ЗМІ (!!!). Від себе додам лише, що таким чином Сергій Борзов фактично запропонував провести закрите пленарне засідання. Цікаво, що такого він хотів приховати від ЗМІ та, фактично, від громади.

Після цього було оголошено перерву, яка тривала досить довго. Потім сесію розпочали з розгляду 13 питання порядку денного, яке стосувалося складання експертної оцінки землі. Що ж до перших 12 питань порядку денного, які були розглянуті 20 травня, рішення прийматиме суд.

Далі буде…

Еля Віжин

Станіславська газета № 21 (023) від 29 травня 2008 р
old_editor, 28.05.2008 20:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини