Надвірнянська вишивальниця мріє про музей. Чиновникам — байдуже

Фармацевт за фахом і ні дня без голки з ниткою. Мешканка Надвірної Ольга Писарук у власній квартирі зібрала кілька сотень вишитих своїми руками рушників, серветок, сорочок та подушок. Пенсіонерка мріє про створення музею. Через відсутність приміщення готова відкрити відвідувачам двері власної квартири. А поки влада думає, мистецтво вишивальниці наразі бачать лише одиниці

Гори вишитих подушок — таке перше враження у гостей надвірнянської майстрині Ольги Писарук. Вишивки в кожному кутку: на стінах, полицях, столах, кріслах та дивані. Кольорова гама ниток, розповідає жінка, залежить від настрою. Останнім часом переважають жовто-гарячі барви. Усі візерунки хрестиком або низинкою - відображення уяви вишивальниці.

Ольга Писарук, вишивальниця:

"Мені лише подивитися на рослинку якусь і я собі уявляю її в орнаменті. Деколи зі своїх робіт щось беру, доповнюю".

Дехто з людей диктує майстрині нову моду, мовляв, вишивка давно відійшла в минуле. На те жінка відповідає впевнено: “Модне все, що є нашим корінням”. Вишивка для Ольга Писарук - земний рай: з нею вона заспокоюється і отримує задоволення.

Ольга Писарук, вишивальниця:

"Ні дня, ні ночі без вишивки, з нею лягаю і встаю. Де лиш є вільна хвилинка, чи нема настрою - вишиваю. Вона для мене - блаженство. Це надає мені натхнення і бажання. Лише думаю: "Боже, дай мені ще стільки здоров'я, щоб я навишивалася!"

За своє життя жінка вишила понад 400 сорочок, рушників і скатертин. Це лише великі за розміром роботи. В дрібних майстриня вже втратила рахунок. Вишивку не продає нікому. Віддає лише взамін на нитки чи полотно. Інколи дарує у церкви та за кордон. Втім, більшість робіт майстрині лежать стосами у шафі. Вишивальниця мріє створити музей. Звернення до чиновників від культури: і в районі, і в області - поки що безрезультатні.

Ольга Писарук, вишивальниця:

"Я кажу, будьте добрі, поможіть мені, аби я могла відкрити музей. Я не для себе, не для бізнесу, скільки вклала своєї праці, часу та грошей, і це все зложено у шафі, щоб ніхто не бачив"

Здійснити мрію народної вишивальниці влада не поспішає. Тим часом, перехожі задивляються на її балкон, адже навіть тут майстриня знайшла застосування звичаям. До речі, саме він привернув і нашу увагу.

Вікторія Ткачівська, ТРК "3 студія"
old_editor, 26.05.2008 16:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини