В УГКЦ акцентують, що проблема ВІЛ/СНІДу стосується усього суспільства і застерігають його від байдужості

18 травня весь світ відзначав день пам’яті померлих від СНІДу. З цієї нагоди та з нагоди Дня хворого, проголошеного в УГКЦ, правлячий архиєрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ владика Володимир (Війтишин) оприлюднив спеціальне звернення щодо загрозливої ситуації з поширенням епідемії СНІДу в Україні.

Із приводу поширення ВІЛ/СНІДу серед населення України єпископи УГКЦ уже висловили свою чітку позицію у спеціальному зверненні Синоду єпископів УГКЦ, яке було оприлюднене у грудні 2007 р.).

У цьогорічному зверненні наголошується, що на даний час ВІЛ/СНІД– „це не проблема поодиноких людей, вона стосується усього суспільства: бідних і багатих, іноземців та громадян України, чоловіків і жінок, людей похилого віку, дітей і молоді, політиків, бізнесменів і робітників, військовослужбовців, віруючих і невіруючих”.

Зокрема, в повідомленні Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні (UNAIDS) сказано, що епідемія СНІДу в Україні є найбільш загрозливою в Європі, її поширеність серед дорослого населення складає, за оціночними даними, більш як 1,63%. На кінець 2007 року були зареєстровані більш як 122 тис. випадків ВІЛ-інфекції з початку епідемії у 1987 році, включаючи більш як 22 тис. випадків СНІДу та більш як 12 тис. 490 людей, які померли від СНІДу. Ці цифри відображають лише частину тих, хто живе з ВІЛ/СНІДом в Україні.

Виходячи з національних оціночних даних, зараз в Україні проживають 440 тисяч людей із ВІЛ-інфекцією, зазначає ООН.

На даний момент Україна має епідемію ВІЛ/СНІДу, що сконцентрована переважно серед уразливих груп населення, включаючи споживачів ін’єкційних наркотиків, працівників сексу та чоловіків, що мають секс з чоловіками. Проте останні дані свідчать, що принаймні у трьох областях – Київській, Одеській та Миколаївській - поширеність ВІЛ серед вагітних жінок перевищує 1%, що свідчить про те, що епідемія переходить на загальне населення.

У зверненні владика Володимир Війтишин називає дві причини пандемії ВІЛ/СНІДу в Україні – соціокультурна і духовна: «Так, не є важко зауважити порівняно невисокий рівень соціальної активності серед українців, їх помітну байдужість і інертність супроти того, що діється у їх суспільстві на загал. Очевидно, що радянський режим голодоморами і постійними терорами наніс глибоку рану по соціально-громадській свідомості нації. Тому, подібно як колись наш Господь наш Ісус Христос будив сплячих апостолів, так само і сьогодні ми, ваші єпископи, закликаємо до кожного і кожної із вас: чому дрімаєте, чувайте, ворог і смерть є близько!». Іншою причиною швидкої прогресії ВІЛ/СНІДу в Україні, за словами єрарха, є духовна криза, яка проявляється у розпусті та пожадливості.

Звернення владика Володимир Війтишин оприлюднив під час паломництва до всесвітньовідомого марійського центру, що у Зарваниці. Єрарх попросив паломників у їх молитвах згадати жертви ВІЛ/СНІДу та усіх уражених іншими хворобами, а в Богородиці – покровительства для українського народу.

Релігійно-інформаційна служба України
old_editor, 19.05.2008 21:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини