Науковці шукають в Старуні законсервовану первісну людину або мамонта

На Прикарпатті проходить міжнародна конференція, присвячена дослідженню всесвітньо відомих викопних знахідок фауни у с. Старуня, за участю науковців Івано-Франківська, Львова, Кракова.

101 рік тому у цьому селі на Богородчанщині були знайдені добре законсервовані волохаті носороги і мамонт. Чотири роки тому тут відновилися дослідження Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Краківської гірничо-металургійної академії, було кілька спільних експедицій. За словами завідувача кафедри теоретичних основ геології, кандидата геолого-мінералогічних наук, доцента Ореста Стельмаха, геохімічні і геофізичні методи проказують в кількох місцях аномалію, тобто там щось може бути. Що саме - покажуть подальші дослідження. Якщо знайдуть законсервовану (як ті носороги) первісну людину - це була б суперзнахідка. Та вчені були б раді і ще одному мамонту. В околицях Старуні є 17 стоянок давніх людей різних епох.

Наразі в Старуні зараз працюють науковці з Кракова, до осені результати досліджень інтерпретовуватимуться, якщо ж вони з великою вірогідністю покажуть, що в землі щось є, вчені проситимуть дозволу на розкопки, бо це заповідна зона. Що б не знайшли, за законами України, це є власністю нашої держави.
old_editor, 16.05.2008 14:34



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини