НАТО В БУХАРЕСТІ НЕ ДАЄ ПДЧ, АЛЕ ГАРАНТУЄ ЧЛЕНСТВО

Лідери країн членів альянсу на саміті в Бухаресті на основі консенсусу вирішили зараз не проголошувати про започаткування з Україною та Грузією офіційного Плану приготування до членства (ПДЧ), але натомість сказали, що обидві країни будуть членами НАТО.

Джерела в українській делегації наполягають, що рішення НАТО сприйнято «досить оптимістично», тому, що Україна, не отримавши ПДЧ, отримала чіткий сигнал про перспективу членства і це, мовляв, «є навіть більшим, ніж могла сподіватися Україна на цьому етапі».

Президент Румунії Траян Басеску заявив, що «жодна країна ще не отримувала такої прописаної обіцянки, що у майбутньому вона може стати членом НАТО».

Альянс за словами пана Схеффер привітав внесок двох країн в операціях НАТО а також демократичні реформи в Україні та Грузії.

Зазначивши, що ПДЧ це наступник крок двох країн «на прямому шляху до членства», лідери НАТО заявили, що «сьогодні ми чітко дали зрозуміти, що ми підтримуємо заявки двох країн на ПДЧ».

Генеральний секретар додав, що альянс узгодив початок періоду інтенсивних контактів з обома країнами на високому пролітному рівні, щоб вирішити ті питання «які ще залишаються щодо заявки на ПДЧ».

Лідери 26 країн дали настанови міністрам закордонних справ оцінити досягнення того процесу зустрічі у грудні цього року.

Польща підтримувала США

Президент Польщі Лех Качинський сказав журналістам у кулуарах, що був дуже сильний спротив з боку Німеччини, що би давати ПДЧ вже зараз і «президентові Бушу не вдалося подолати той спротив».

Представники Німеччини в Бухаресті кажуть, що Берлін вважає проблемою для Києва і Тбілісі брак громадської підтримки членства в НАТО в Україні, а в Грузії - сепаратистські проблеми.

Окремо німецькі джерела ведуть мову про небажання офіційного Берліна питаннями розширення НАТО ускладнювати старт новому президентові Росії Дмітрію Медведєву, з яким нещодавно зустрічалася канцлер Меркель.

Президент Ющенко перед оголошенням заяви сказав у кулуарах, що «Україна зробила свій вибір….Головний принцип НАТО - це принцип відкритих дверей».

На переконання українського президента «Україна буде в НАТО і пройде усі нюанси, які будуть на цьому шляху».

За матеріалами ВВС
old_editor, 12.04.2008 09:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини