В Івано-Франківську не хочуть будувати доступне житло?

Як повідомили в Мінрегіонбуді, цього року Україна розпочне реалізацію пілотних проектів будівництва доступного житла.

Зі 190 проектів-пропозицій, що надійшли до Міністерства з областей, Міжвідомча комісія вибрала 72.

Серед тих, хто наразі не виявив бажання брати участь у спорудженні пілотних проектів, такі обласні центри, як Луцьк, Ужгород, Житомир, Львів, Івано-Франківськ, Рівне, Черкаси, Херсон, Дніпропетровськ. Причини відмови різні, зокрема й через відсутність земельних ділянок, які можна було б виділити для будівництва такого житла. Напевно, дехто з керівників регіонів країни ще не зовсім усвідомлює важливості вирішення проблеми житла...

Як зазначається в законопроекті, розробленому Мінрегіонбудом, доступне житло створюється шляхом нового будівництва, розширення, реконструкції, капітального ремонту житла, переобладнання нежитлових будівель у житлові, у тому числі на пайових засадах, а також придбання житла. „Будівництво доступного житла є пріоритетним. У разі придбання житла на вторинному ринку, його вартість не може перевищувати вартості будівництва доступного житла. Доступне житло використовується лише за призначенням відповідно до правил користування приміщеннями житлових будинків. Протягом п'яти років забороняється здавати його в оренду. У разі відчуження доступного житла раніше п'ятирічного терміну громадянин зобов'язаний повернути державі надані йому кошти в якості допомоги на будівництво цього житла, – зазначається в законопроекті „Про забезпечення громадян доступним житлом”.

Чим же відрізняється доступне житло від соціального? Як пояснюють фахівці, соціальне житло розраховане на найбільш незаможні верстви населення. Стандартна площа доступного житла більша від соціального приблизно в півтора рази і дорівнює майже 21 кв. метр на одну особу плюс 10 кв. метрів на сім’єю. Вважається, що ця норма вже пройшла апробацію під час приватизації житлового фонду в нашій країні, при кредитуванні будівництва житла за бюджетні кошти тощо.

"Урядовий портал"
old_editor, 16.05.2008 00:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини