Понад 200 сімей в Тисмениці постраждали від перепаду напруги

Мешканці 5 вулиць міста Тисмениці плануют подати до суду на ВАТ “Пикарпаттяобленерго”. У четвер, 8 травня, о 13 годині дня в помешканях людей раптово згоріли всі побутові прилади, як були підключені до електропостачання. Телевізори, холодильники, комп”ютери просто задимілися і більше не працювали, зарядні присторії від мобільних телефонів, переносні розетки розплавилися просто на очах. Люди кажуть, на той момент напруга в мережах сягнула 400 вольт. Це в усній формі підтверлили і працівники Лисецького РЕМу, які приїхали на місце події. Однак, засвідчити це документально, підписавши відповідний акт, начальник Лисецького РЕМу відмовився. На місці події побували і наші кореспонденти

Після граду, кажуть люди, на їхніх вулицях відновлювали електропостачання, після чого напруга і сягнула 400 вольт. Автомати, які би мали перекрити такий стрибок напруги не спрацювали, від чого у людей погоріли електроприлади. Згорівші кришки від акваріумів та акумулятори – люди показують те, що можна винести з дому. Відновленню вони вже не підлягають. Як і решта побутової техніки у 200 родин з 5 тисменицьких вулиць. Потерпілі радіють, що не загорілися їхні будинки, більшість з яких побудовані 50-70 років тому, відтоді проводку там ніхто не міняв. Люди кажуть, дехто пілся роботи заснув, кажуть якби не дзвінки телефонів, згоріли би заживо. Одноголосно люди на рікають на стару трансформаторну, якій вже понад 3 десятки років. Під час перепаду напруги з нею нічого не трапилося. Тисменичани кажуть термін її експлуатації минув ще 5 років тому. Одна із мешканок жибе просто біля неї. Каже після дощу вона тріщить, а до ринв і доторкнутися не можливо- б"є током. Олег Шкромида - заступник голови міста Тисминеця каже, про те що трансформаторна експлуатується понад 30 років влада не знала. Енергетики також нічого про це не казали, лише нарукали на погане вуличне освітлення.

Хто винен у перепаді напруги, за словами місцевих людей, не сказав і начальник Лисецького РЕМу Іван Надрага. Він навіть не підписав відподвіного акту, який мав би офіційно засвідчити цей випадок. Напругу в помешканнях також ніхто не перевірив. Василь Підлузький, адвокат, депутат Тисменицької Райради, розцінює цей випадок за 361 статтею Кримінального кодексу - службова недбалість. Каже люди мають отримати компенсацію, а правоохоронці - відкрити кримінальну справу. Наразі потерпілі описали згорівше майно і мають намір оскаржити дії енергетиків у суді.

ТРК "3 студія"
old_editor, 13.05.2008 14:34



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини