Івано-Франківську - 346 років!

Сьогодні Івано-Франківськ офіційно святкує свій день народження. 7 травня 346 років тому фортеця у межиріччі двох Бистриць отримала Магдебурзьке право на самоврядування. В тодішньому Станіславові було створено муніципальний уряд, який управляв торгівлею, містобудуванням та діяльністю ремісничих цехів.

За інформацією ТРК "Вежа", урочистості з нагоди Дня міста розпочнуться об 11 годині на Площі Ринок із Привітального слова міського голови Віктора Анушкевичуса до мешканців та гостей Івано-Франіквська. Тут же відбудеться презентація нових автомашин "Швидкої допомоги". А от віхи історичного розвитку Станіславова - Івано-Франіквська буде відображено під час інтерактивної гри "Таємниці Станіславської фортеці" - костюмованого дійства різних історичних епох.

Довідка: Магдебу́рзьке пра́во (німе́цьке пра́во) — одна з найвідоміших правових систем міського самоврядування в середні віки.

Скодифіковані в XIII столітті норми звичаєвого права і судових ухвал німецького міста Магдебурга, перейняті згодом багатьма містами Німеччини, Чехії, Польщі, Литви, України тощо.

Феодальне міське право, за яким міста звільнялися від управління і суду феодала. Воно закріплювало права міських станів — купців, міщан, ремісників. Було юридичним виявом успіхів міського населення у боротьбі проти феодалів.

Встанoвлювало порядок виборів і функції органів міського самоуправління, суду, купецьких об'єднань, цехів, регулювало питання торгівлі, опіки, спадкування, визначало покарання за різні види злочинів тощо. Воно узаконювало нерівність у правах, зважаючи на стать, походження, віросповідання.
old_editor, 07.05.2008 13:32



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини