Прикарпатські садівники тривожаться за майбутній урожай: холодна весна може залишити край без фруктів та меду

Садівники і бджолярі Прикарпаття кажуть, що рясний цвіт вишень і черешень не означає рясність плодів влітку. Бджоли голодні, кажуть вони, тому й не гудуть над цвітом, оскільки квітка виділяє нектар лише за температури плюс 14 градусів.

На Прикарпатті фруктові дерева цвітуть рясно, але це не означає, що врожай буде гарним. Пасічники стурбовані: бджоли щодня вилітають із вулика в пошуках нектару, але повертаються голодними. Бджолярі пояснюють: квіти виділяють нектар при температурі +14 градусів. Проте впродовж весни вона коливалася від 8 до 10. У квітні через дощову погоду бджоли вилітали в сади та на поля лише раз на тиждень. А цього недостатньо для запилення дерев. Через ранню весну галузь зазнає відчутних збитків.

Богдан Паркулаб, голова обласної асоціації розвитку бджільництва: "Погодні умови не дозволили бджолам нормально харчуватися і доводиться давати їм підкормку, що робиться дуже рідко".

Не в захваті від весняних перепадів температури й садівники. Вони кажуть, це негативно вплине на врожайність вишень та черешень, адже вони цвітуть найпершими серед кісточкових дерев. Постраждають і ранні ягідні: смородина, порічки та аґрус. Цьогоріч природа збила з пантелику бджіл: через одночасне цвітіння ягідних дерев із кісточковими комахи не можуть повноцінно запилити їх.

Роман Філевич, агроном-садівник: "Бджола, перелітаючи з вишні на яблуні, не завжди зробить повноцінне запилення тим пилком, який необхідно для того, щоб відбулося запилення квітки".

Пізні сорти яблунь та інших фруктових дерев ще чекають на тепло. Фахівці сподіваються, що воно таки настане і вдасться врятувати хоча б частину врожаю.



Оксана Кваснишин, "Факти", ICTV
old_editor, 06.05.2008 19:12



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини