Івано-Франківський аеропорт чекає на інвестиції. Сподівання – на Євро-2012

За інформацією «Статусу», всі українські аеропорти перебувають у незадовільному стані. Про це заявляють представники Мінтрансзв’язку і навіть не приховують цього перед потенційними інвесторами. Шанс на одужання вітчизняної авіаційної галузі, дало проведення в Україні Євро-2012. Нині летовища Західної України конкурують за право називатися запасними для Львівського аеропорту, адже він потрапив до сімки пріоритетних.

Нещодавно в Івано-Франківську перебувала спеціальна інспекція, що оглядала місцевий аеропорт. Делегація фахівців УЄФА, а також голова Державної авіаційної адміністрації України Анатолій Колісник і начальник управління сертифікації аеропортів Василь Мамот визначали чи івано-франківський аеропорт готовий до того, аби приймати вболівальників під час Євро-2012. Інспектори дійшли висновку, що аеропорт потребує укріплення смуги, заміни світлової системи, спецтехніки, обладнання стоянок. І для цього необхідно 90 млн. грн. інвестицій.

Трохи іншу суму нарахував директор аеропорту Євген Савчук. «Лише щоб привести аеропорт у пристойний вигляд треба 96 млн. грн. Скільки ж треба грошей, щоб зробити з нього «ляльку», навіть страшно підрахувати», — говорить пан Савчук. За його словами, потрібно терміново шукати інвестора.

Обласна влада, уже зайнялася такими пошуками. Створена спеціальна робоча група, яка має розглянути заявки і визначити, кому надати перевагу. Проте в обласної влади є одна умов: інвестор не може претендувати на аеропорт повністю. «Я категорично проти того, щоб його повністю продати, — говорить голова ОДА Микола Палійчук. — На мою думку, область має володіти контрольним пакетом акцій».

«Інвесторів уже шукають десь п’ять років, — говорить Євген Савчук. — За цей час були охочі придбати аеропорт, проте обласна влада хоче залишити за собою контрольний пакет акцій. Аеропорт — це не високорентабельний проект. Вкладені кошти можуть повернутися десь за 10–15 років. Жоден інвестор не піде на такі умови, якщо аеропорт не буде у його повній власності».

З’ясувати чи вже є потенційні інвестори, які готові вкласти гроші у ремонт аеропорту «Статусу» так і не вдалося. Кореспондента просто декілька разів переадресували з одного управління до іншого. Проте в одному з них по великому секрету зізналися, що інвесторів просто немає. Принаймні, поки що. Можливо, цю інформацію і не хотіли офіційно підтверджувати чиновники…

До речі, за словами Євгена Савчука, івано-франківський аеропорт уже давно не бачив коштів на ремонт. За відсутністю інвесторів ним мали би опікуватися прямі власники обласна рада та держадміністрація.

old_editor, 05.05.2008 18:08



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини